Забранет увоз на 27 тони компир во БиХ од Египет, поради присуство на бактерии

Федералната управа за инспекциски работи на Босна и Херцеговина во текот на редовниот преглед на граничниот премин Горица забранила увоз на 27.000 килограми консумен компир со потекло од Египет поради присуство на бактерии.

Share
Прочитај повеќе

Сок од компир- чудесен лек за тешки болести

Ако се чувствувате слабо или исцрпено наутро и навечер испијте сок направен од еден компир со средна големина, еден морков и јаболко и во рок од две недели повторно ќе бидете во форма.

Share
Прочитај повеќе

Дали бататот е поздрав од обичниот компир?

Во последно време се почесто е прашањето: Што е поздраво – компирот или бататот? Во некои нутриционистички кругови, бататот или слаткиот компир е крунисан со титулата супер храна. Истовремено, обичниот компир е етикетиран како нездрава храна поради големата количина на јаглени хидрати, висок гликемиски индекс и висока калориска вредност.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец јули – Поледелство

Овесот потребно е да се следи заради појава на житна пијавица и по потреба да се третира со соодветни регистрирани за таа цел препарати. Кај компирот продолжува борбата против компировата златица. Во овој период започнува бербата на раните сорти компир.

Share
Прочитај повеќе

Поледелство-календар на активности за месец јуни

Во средината на месецот се започнува со жетвата на јачменот. Кај пченицата треба да се продолжи со мониторинг на појава и развој на прашкаста мувла и напад од инсекти и по потреба треба да се третира со соодветни фунгициди и инсектициди. Овесот потребно е да се следи заради појава на житна пијавица и по потреба да се третира со соодветни регистрирани за таа цел препарати.

Share
Прочитај повеќе

Мали жолти компирчиња од Франција чинат и до 500 евра

Компирот бонота внимателно се одгледува и уште повнимателно се бере во врвот на зрелоста во мај, која трае само една недела. Во тоа време 2500 берачи се собираат во зори и работат до зајдисонце, собирајќи рачно компир по компир, за да златестиот плод засјае на масите на најдобрите ресторани во светот.

Share
Прочитај повеќе

Пламеница на компирот

Во зависност од временските услови, сувиот период после третирањето од 1,5 -7 часови е доволен за добра заштита(во зависност од брзината на сушењето на листот). Во јако суви услови  посевот е сув за еден саат после третирањето, додека во услови на слабо сушење (облачност, висока релативна влажност на воздухот без ветер) сушењето може да трае и 6-7 часови. При третирање на влажен лист, фунгицидот се испира од листот и ефектот е слаб. Очекувањето на врнежи не е оправдување за одложување на третирање во критични ситуации.

Share
Прочитај повеќе

После 6 години, конечно извоз на македонскиот компир на пазарите во ЕУ

-После шест години застој, ја започнавме процедурата за извоз на македонскиот компир на пазарите во Еропска унија и во трети земји. Ова е еден од нашите приоритети, што крајно ќе влијае врз зголемување на откупната цена на компирот, потенцираше министерот Љупчо Николовски на средбата со земјоделците од Босилово, регион во кој има вкупно 4 откупни пунктови за компир.

Share
Прочитај повеќе

Како да подготвите чипс на стапче

Ако сте вистински љубител на вкусните компири тогаш веруваме дека ќе Ви се допадне ова интересно видео во кое можете да научите како да направите спирали од компири.

Share
Прочитај повеќе