Дождот го стави под контрола пожарот на планината Готен кај струмичко Нивичино

Дождот што заврна синоќа во струмичко го стави под контрола пожарот на планината Готен, кај селото Нивичино.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа: Ќе контролираме, ако тој што го купил земјиштето не го исполнува бизнис планот, МЗШВ без судска постапка може да го раскине договорот

Министерот за земјоделство, Аријанит Хоџа, на прашањето како ќе се контролира продажбата на земјоделско земјиште, дали законот би можело да го злоупотребат оние што ќе го купат земјиштето, тврди дека нема да се дозволи таква злоупотреба.

Share
Прочитај повеќе

АХВ со засилени контроли пред велигденските празници

Во пресрет на велигденските празници и зголемената побарувачка на јајца, бои за јајца, месо и други прехранбени производи, инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) спроведуваат засилени контроли во производството и прометот.

Share
Прочитај повеќе

Истрага за загадувањето и угинувањето на жив свет во Дебарското Езеро

Со цел навремено обезбедување доказен материјал, инспекторот дал насоки на полицијата за правилно земање на мостри од езерото и од соодветни локации долж канализациската мрежа. Мострирањето, односно земањето примероци, било спроведено во текот на денот.

Share
Прочитај повеќе

АХВ: Во јули, август и септември уништени повеќе од 43 тони небезбедна храна

За извоз на храна од неживотинско потекло, во јули, август и септември, издадени биле 716, а за извоз на храна од животинско потекло – 458 сертификати.   

Share
Прочитај повеќе

Засилените контроли одамна се дел од работењето на АХВ

Повеќе од 25 илајди инспекциски контроли спроведени само во првите 6 месеци од годинава се доволна потврда за посветеноста на институциите кога е контролата на безбеднсота на храната во прашање.

Share
Прочитај повеќе

Во првиот квартал од 2020 спроведени 12 699 контроли

Од вкупно уништената небезбедна храна од страна на инспекторите за храна и официјалните  ветеринари во првиот квартал годинава, 277 килограми била храна од неживотинско, а остатокот храна од животинско потекло.

Share
Прочитај повеќе

Презентирани искуствата на АХВ во спроведување на инспекциските контроли на граничните премини

На покана на Светската Банкарска Групација и Австриското министерството за финансии, директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство ДВМ Зоран Атанасов во Виена Австрија, зеде активно учество на Регионалниот настан за мерење на достигнувањата на агенциите кои се наоѓаaт на граничните премини. Тој се обрати како говорник на панелот “Управување со ризик на граничните премини” на кој ги презентираше искуствата на нашата земја со вршењето на инспекциски контроли на граничните премини врз основа на проценка на ризик.

Share
Прочитај повеќе

АХВ го затвори стационарот „Вардариште“ на 30 дена

На сила е и изречена забрана за ловење на бездомни кучиња во рок од 30 дена. Во овој временски период ќе се ловат и во стационарот ќе се прифаќаат само кучињата кои каснале човек, односно само по поднесена претставка до Агенцијата. Официјалните ветеринари, наредија и спроведување на мерки за темелна дезинфекција дезинсекција и дератизација во стационарот во рок од 5 дена пред негово повторно отворање.

Share
Прочитај повеќе

ДИЗ: Пронајдени 123 рибарски мрежи во Дојранското езеро, одземени 29 килограми крап од угостителски објекти во Дојран

Од мрежите се извадени 5 килограми црвеноперка и 3 килограми караш. Поголемиот дел од мрежите бил наменет за лов на крап, но во ниту една мрежа не било констатирано присуството на крап.

Share
Прочитај повеќе