Бабовски: Исплатени близу 138 милиони денари за субвенции за градинарски култури предадени во преработувачки капацитети

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, денеска на сметките на 2.944 субјекти, исплати близу 138 милиони денари за градинасрки култури, предадени во преаботувачки капацитети. Станува збор за исплата на средствата од мерката 1.7, односно, исплатени се субвенциите од дополнителната мерка за градинарски култури предадени во преработувачки капацитети.

Share
Прочитај повеќе

Николовски на средба со земјоделци во Валандово: Исплатени близу 4,4 милиони евра за субвенции за површини со градинарски култури

Николовски посочи дека Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој исплати околу 270 милиони денари или близу 4,4 милиони евра за основната субвенција за површина за градинарски култури на 11.428 земјоделци. При тоа Николовски потенцираше дека праксата за навремена исплата на субвенциите тогаш кога им се најпотребни на земјоделците ќе продолжи во следниот период, како што тоа претходно беше со исплата на субвенциите за грозјете пред почетокот на производствената сезона, за грла добиток и за житните култури.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Исплатени 5,5 милиони евра на над 26.300 земјоделци за субвенции за житни култури

-Ја продолжуваме праксата и нашето клучно ветување дадено пред граѓаните за редовна и навремена исплата на субвенциите. Вчера се исплатени 332 милиони денари или 5,5 милиони евра субвенции на над 26.300 земјоделци за субвенции за житни култури, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Утре истекува рокот за поднесување барања за произведени и предадени градинарски и овошни култури во преработувачки капацитети

Поднесувањето на барања за финансиска поддршка за произведени и предадени градинарски и овошни култури во преработувачки капацитети, завршува утре. 

Share
Прочитај повеќе

Започна аплицирањето за добивање на финансиска поддршка од три денари за произведени и предадени градинарски и овошни култури во преработувачки капацитети

Барањата за финансиска поддршка се поднесуваат по електронски пат во подрачните едниници на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, најдоцна до 25 декември 2018 година.

Share
Прочитај повеќе

Одгледување на градинарски култури во пластеници

При одгледување на градинарските култури во пластеници може да се издвојат повеке предности: подобар водно-воздушен режим, побрзо загревање на површините, подобар  развој на кореновиот систем, намалување на проблемите со болести и штетници поради подобрениот водно-воздушен режим,  поголем и поквалитетен род, направените трошоци побрзо се враќаат, порано произведените производи постигнуваат повисока цена на пазарот.

Share
Прочитај повеќе

Овче Поле нема да остане пустина, но земјоделците ќе мора да се преориентираат

Агрономите предупредуваат дека климатските промени се чувствуваат, посебно во месец јуни, кога последните неколку години се регистрирани повисоки температури и влажност на воздухот, што се главен предуслов за појава на болести кај посевите. Тоа значи дека земјоделците ќе мора сериозно да пристапат кон промена на сеидбените планови и кои култури ќе бидат застапени.

Share
Прочитај повеќе

Агроном – лекар на културите

Агрономите имаат широк спектар на работа, но нивната улога најдобро се сумира како “лекар за култура”. Тие се загрижени за здравјето и благосостојбата на култури што се користат за производство на храна.

Share
Прочитај повеќе