За легализираните дивоградби драстично поевтинува приклучокот за струја

Од РКЕ велат дека ова драстично поевтинување ќе се одобри само на локации каде се изградени повеќе куќи и има пристапен терен, а не на оддалечени подрачја. Се тврди дека овие граѓани немаат вина што во нивните општини советите од разни причини не ги донеле ДУП-овите, регулаторите ги повикаа локалните власти тоа да го сторат што побрзо.

Share
Прочитај повеќе

Мал број земјоделци ги легализирале фармите

– Одделението со поддршка од градоначалничката предложи до владата овој рок за легализација да се продолжи, бидејќи многу од нив 2013 и 2014 година не беа известени, не знаеја дека има таков закон. Сега сме во завршна фаза на објектите и на земјоделското земјиште ако ни прифати владата, би требало да се прдолжи рокот и земјоделците да ја упишат својата сопственост, вели Горан Бурески, имотно-правно одделение при Општина Битола.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците до крајот на годинава можат да поднесат барања за легализација на фармите

Продолжувањето на рокот е со цел да им се излезе во пресрет на големиот број на граѓани, вклучително и на земјоделците, кои досега не ја завршиле постапката за легализација. Досега бројот на земјоделските стопанства и чии што објекти се легализирани е исклучително мал и поголем број од истите ја немаат искористено можноста која ја имаше понудено законот.

Share
Прочитај повеќе

Создадена најголемата компанија за марихуана во светот

„Aurora“ плати околу 850 милиони долари за купување на „CanniMed“. Според аналитичарите, целта на овој договор е сериозното навлегување во сферата на медицинските производи создадени на база на марихуаната.

Share
Прочитај повеќе