Чајот од семки од лубеница е одличен за здравјето

Воглавно поголемиот дел од луѓето ги плукаат семките кога јадат лубеница, но тоа никој не би го правел кога би знаел колку тие се здрави.

Share
Прочитај повеќе

Утврдување на зрелоста на дињата и лубеницата

Оптимална зрелост на повеќето сорти на лубеница се јавува 45 до 50 дена после цветањето, а кај дињите 30-40 дена. Кај двата вида, важно е што подолго да се оржува здрава лисната маса. Исто така, околу две недели пред планираниот почеток на жетвата, треба да се престане со наводнување, со цел да се зголеми содржината на шеќер во овошјето.

Share
Прочитај повеќе

Зошто да се калемат лубениците и дињите на тиква?

Калемењето на лубеници и дињи на тиква доведува до далеку поголема бујност на растенијата поради многу посилниот корен на тиквата која растнието го снабдува со храна и вода што обезбедува побрзо зреење на плодовите (за 20-25 дена побрзо) и дава многу поголем  принос. За калемење на лубеници првенствено треба да се користат ситноплодни и рани сорти. При калемењето на дињите се обезбедува рано доспевање и зголемување на приносот како и отпорноста на болести.

Share
Прочитај повеќе

Три трика да препознаете зрела лубеница

Кога е добро изладена, лубеницата претставува големо и здраво освежување на организмот. Добра е за хидратација на телото и претставува голем извор на витамин Ц, А и минералите калциум и магнезиум. Содржи антиоксиданси и поволно влијае врз целокупното здравје. Секогаш е тешко да се препознае и да се разликува која лубеница е сочна и блага.

Share
Прочитај повеќе

Лубеницата е мелем за човековиот организам

Ликопенот во лубеницата е особено корисен за кардиоваскуларното здравје, кој исто така е многу важен и за здравјето на коските. Конзумирањето поголеми количини од ова слатко овошје е поврзано и со подобар крвоток и нормализирање на крвниот притисок. Лубеницата е богата и со калиум кој го задржува калциумот во телото, што придонесува за силни коски и зглобови.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Откупот на лубеници се одвива непречено, да не се манипулира со земјоделците

Во последните 7 дена се откупени 800 тони лубеница, а само за денес се планира откуп од околу 130 тони лубеница.
Според Подрачната единица во Струмица, во следните денови се планира откуп уште на 200 тони.
Откупната цена е задоволителна и се движи од 3 до 4 денари по килограм.

Share
Прочитај повеќе

Фестивал на лубеницата во Љуботен

Од општина Бутел најавуваат и културно-уметничка програма, а присутните ќе можат да вкусат, освен љубеница и диња, и повеќе специјалитети карактеристични за жителите од Љуботен.

Share
Прочитај повеќе

Лубеница, шипинка и кафе за помлад изглед

Лубеницата е богата со ликопен, „антиоксидант” кој на лубеницита и доматот им дава црвена боја и и помага на кожата во одбивање на УВ оштетувањето, смета нутриционистот Кери Гласмен.

Share
Прочитај повеќе