Се избраа најуспешните во областа на земјоделството за 2023 година

Во организација на земјоделското здружение „Современо Земјоделство,“ се одржа традиционалната манифестација „Избор на најуспешни во областа на земјоделството“, за 2023 годин,  финансирана од МЗШВ. На најдобрите земјоделци им беа доделени признанија за успешност во производството и професионалност во работата.

Share
Прочитај повеќе

Почна културно-промотивната манифестација „Денови на кочанскиот ориз”

Со изложбата на делата од Ликовната колонија „Арт варијации”, вчера почна 30. издание на манифестацијата „Денови на кочанскиот ориз 2021″.

Share
Прочитај повеќе

Ден на фармери рекордери на „Бимилк“

-Најуспешните фармери за 2018 година добија плакети за своите достигнувања на денешната манифестација „Ден на фармери рекордери“, организирана од Млекара АД Битола. Им честитам и им посакувам успеси и во иднина. Ние како ресорно министерство нудиме механизми за развој и модернизирање на овој сектор. Во годинешната Програма за рурален развој значително ја зголемивме финансиската поддршка за мерката за набавка на приплоден добиток и за оваа намена одвојуваме близу 1,5 милиони евра, истакна министерот Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Манифестацијата „Најуспешни во областа на земјоделството“ ќе постане бренд и традиција во Пелагонискиот регион и државата

Првата и единствена од ваков вид манифестација за „Избор на најуспешни во областа на земјоделството“ се одржа на 20-ти септември во ресторан Вавилон, во Битола.  На манифестацијата учествуваа повеќе од 500 гости, од кои половината беа земјоделци -фармери, а половината беа компании – стопанственици од областа на земјоделството.

Share
Прочитај повеќе

Николовски во Кочани: Ќе следат нови дополнителни мерки за оризот за порентабилно производство

-Како министерство силно го поддржуваме домашното земјоделско производство. Така, субвенциите ги зголемивме за 10%, а кај оризот пораснаа и до 300%. На следната владина седница ќе донесеме дополнителни мерки за поддршка на оваа култура, со цел да го направиме производството порентабилно, истакна министерот. 

Share
Прочитај повеќе

“Денови на Македонскиот мед“ од денес во Скопје

Организациониот одбор на ПЗ „Матица“ по повод прослава на 60 годишниот јубилеј и организација на 14 та по ред манифестација „Денови на Македонскиот мед“ ги известува сите членови на здружението, нивни роднини и пријатели и сите вљубеници на добриот мед и пчелни производи , да присуствуваат на свеченото отварање кое ќе биде денес,  27 Септември на улица „Македонија“ со почеток во 10.30 часот.

Share
Прочитај повеќе