МЗШВ: Договорите со Србија нема да го зголемат увозот на брашно во Македонија

Николовски рече дека до 30 јуни годинава треба да се усогласат и потпишат двата договора со Србија од областа на безбедноста на храната и фитосанитарната соработка, што ќе значи меѓусебно признавање на сертификатите, побрз проток на пратките, пониски трошоци и поконкурентни македонски  производи.

Share
Прочитај повеќе

АХВ со комплетна евиденција врз маркиците на брашното

Евиденцијата на маркиците што се издаваат од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство за евидентирање на брашното пред пуштање во промет продолжува со целосна контрола од страна на Агенцијата за храна и ветеринарство, како на увозното, така и на домашното брашно.

Share
Прочитај повеќе

Македонија го враќа стариот правилник за увоз на брашно од Србија

При увозот на брашно треба да се овозможат услови за непречен инспекциски увид на увозното брашно од страна на инспекторите на македонската Агенција за храна и ветеринарство на граничниот премин, со што ќе се контролира дали маркиците се соодветно залепени на брашното и дали брашното има соодветна деклариција.

Share
Прочитај повеќе

До 14 април проблемот со брашното останува отворен

– Стопанствениците не бараат укинување на маркичките. На состанокот во Скопје коморите од Србија и Македонија се согласија дека прашањето до последен момент ќе биде отворено. Но, можно е и тоа да се надмине до 14 април, нагласува Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Мелничарите бараат целосно укинување на маркиците

Откако вчера Николовски ја посочи можноста маркиците целосно да се укинат ако побараат  Стопанските комори од двете земји, од македонската комора сеуште нема став за ова прашање. Тие само ја поздравуваат иницијативата на двете земји да се формира Меѓувладин комитет кој ќе ги реши сите трговски бариери.

Share
Прочитај повеќе