АХВ на терен: Девет месарници не го чувале правилно месото

На прес-конференција во Владата, Филиповска Грашковска соопшти дека шесте инспекциски институции во земјава, за четири дена, од 19 до 22 март, извршиле вкупно 11.358 надзори.

Share
Прочитај повеќе

Кина од државните резерви ќе го надоместува недостигот на свинско месо

Кина има тешкотии со справувањето со свинската чума , поради што досега се убиени околу милион заболени свињи. Од државната компанија, која управува со државните резерви соопштија дека во вторник ќе се одржи аукција на замрзнато свинско месо, кое било увезено од Данска, Германија, Франција, САД и Британија.

Share
Прочитај повеќе

Некои раси на свињи

Некои од најпознатите раси на свињи се германски ландрас, дански ландрас, пиетрен и големиот јоркшир.

Share
Прочитај повеќе

Кои се карактеристиките на овците Романов и како до успешно одгледување

Овцата Романов, настанала во Русија во 19-от век, по долината на реката Волга. Името го добила по областа Романово-Борисоглебск. Порано се правел избор на овците, кои се користеле за приплод и ден денес оваа овца е една од најплодните раси на овци во светот. За сите словенски народи, главниот вид конзумно месо е свинското месо, иако нашите прадедовци биле многу активни во одгледувањето на овците. Овие животни не се толку многу атрактивни поради месото, туку поради нивната убава, ретка и топла волна.

Share
Прочитај повеќе

Домашните свињи не се болни од трихинелоза

Досега нема пријавен ниту еден случај на трихинела кај домашни свињи кои се испитуваат во кланица, односно месото кое минува низ кланиците и се пласира на пазарот е безбедно од аспект на оваа болест. Кај луѓето, оваа болест за последен пат е утврдена во 2008 година.

Share
Прочитај повеќе

Презентирани новите стандарди за квалитет на меленото месо, подготовките и производите од месо

Од аспект на подобрување на деловната клима, во периодот што следи, Агенцијата за храна и ветеринарство ќе пристапи и кон поедноставување на документацијата која задолжително треба да ја следи пратката. Комерцијалниот документ за храна од животинско потекло кој ја следи пратката ќе се интегрира и поврзе со слични типови на документи кои се потребни при транспортот на пратката, односно, ќе се изврши редуцирање на можноста од дуплирање на документацијата, а ќе се воведе и можност за електронско водење на таквата евиденција.

Share
Прочитај повеќе

Од 1 мај на сила новиот Правилник: Нема веќе плаќате месо – добивате вода

-Ова практично ќе значи детално информирање на купувачите за тоа каква храна купуваат и консумираат. Задолжително ќе биде декларирањето на потеклото на месото, наведувањето дали производот е од свежо или замрзнато месо, колку од вкупните протеини се животински, односно колку од животинските се колагени кои имаат пониска нутритивна вредност. Тука се можни економски добивки, преку вметнување повеќе колагени и нивно прикажување како протеини, нагласи диекторот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов.

Share
Прочитај повеќе

Aberdeen-angus, раса на говеда со црна боја

Aberdeen-angus како погодна раса за интензивно гоење, е многу отпорна како во ладни, така и во топли предели, така да е многу распространета. Најчесто се одгледува во САД, Австралија, Нов Зеланд и Јужна Америка.

Share
Прочитај повеќе

Kadaknath кокошка – црна како јаглен

Се верува дека месото на кокошката Kadaknath, содржи помеѓу 18 и 20 , дури и 25% протеини и само помеѓу 0,73 до 1, 05% холестерол, додека белото пилешко месо содржи 13-25% холестерол. Постојат 18 видови аминокиселини во месото и јајцата кои се добредојдени во нашиот организам, но исто така и витамини Б1, Б2, Б6, Б12, витамин Е, ниацин, калциум, фосфор, железо и други минерали, што го прават месото пред се како ЛЕК.

Share
Прочитај повеќе

Мерката за укинување на давачки за увоз на замрзнато свинско месо дава позитивни резултати

-Од 1-ви декември лани до 18- ти овој месец се извезени производи од месо во вкупна количина од 880 илајди килограми, што значи дека позитивниот тренд продолжува. Еден од аргументите кој што беше при носењето на оваа одлука беше ниската искористеност на преработувачките  капацитети во оваа индустрија и опасноста од колапс на оваа индустрија. Денеска заклучуваме дека имаме и во дел раст,  а искористеноста на капацитетит од 28 % е зголемена на 40 %“, нагласи министерот Николовски.

Share
Прочитај повеќе