Љупчо Николовски повторно ќе раководи со секторот земјоделство

За време на неговиот мандат започнаа повеќе проекти и мерки за земјоделците како „Зелена нафта“, „Млад земјоделец“ , „Рурална жена“, инвестици во системи за наводнување, неселективната исплата на субвенциите, државата стана лидер во искористеност на ИПАРД средствата и други политики кои значеа подобрување на состојбата во земјоделскиот сектор.

Share
Прочитај повеќе

Eмина Таири од Тетово добитник на грант од 10.000 евра

Емина Таири е млада земјоделка од Тетово која применува органско производство за одгледување лешници. Нејзиниот насад на кој има 540 стебла лешник, се наоѓа во атарот на тетовското село Фалише.

Share
Прочитај повеќе

Јаболкопроизводителите со барања до МЗШВ и средба во најкус рок

Продолжување на рокот за субвенции од три денари по килограм продадено индустриско јаболко до 30 јуни идната година, финансиска помош од 100.000 денари по хектар за јаболкови насади и заштита на домашното производство, се дел од барањата на Преспанските јаболкопроизводители што вчера ги испратија до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Share
Прочитај повеќе

Заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Димковски го презентираше буџетот за агросекторот за 2022 година

Заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски одржа прес- конференција во медиjа центарот во Владата на Република Северна Македонија, на која за јавноста го презентираше буџетот за агросекторот за 2022 година.

Share
Прочитај повеќе

Диље: Пристигнати се повеќе од 2.000 апликации за земја до 3 ха. Во тек разгледување на понудите

Во Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство во тек е спроведување на постапката за евалуација на понудите за избор на најповолни понудувачи за давање во закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост до 3 хектари на јавните повици 01/2021, 02/2021, 03/2021 и 04/2021 на сите четири повици се пристигнати повеќе од 2.000 апликации.

Share
Прочитај повеќе

Нов проект финансиран од ЕУ за поддршка на реформите во политиката и законодавството во шумарството

Новиот проект финансиран од ЕУ за поддршка на реформите во политиката и законодавството во шумарството започна на 1 ноември 2021 година со времетраење од 9 месеци. Главен корисник е Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ), заедно со други засегнати страни како ЈП Национални Шуми, националните паркови и други шумарски организации.

Share
Прочитај повеќе

„Open Balkan ID“ за слободен пристап до пазарот на труд и за олеснување на увозот, извозот и движењето на стоките на Западен Балкан

Делегација на Република Северна Македонија предводена од заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски учествуваше на работниот состанок на кој вчера и денеска се работеше на подготовка на сите предуслови за ефикасна имплементација на договорите кои ја трасираат целта нашиот регион да стане поврзан, заеднички и отворен пазар.

Share
Прочитај повеќе

И З В Е С Т У В А Њ Е на распоред за одржување на обука и полагање на испит за добивање на лиценца за процена на тутун

Се известуваат кандидатите кои согласно Законот за тутун, производи од тутун и сродни производи исполнуваат услови за полагање на испит за добивање на лиценца за процена на необработен тутун дека обуката ќе се одржи на 29 и 30 ноември 2021 година, а полагањето на испитот на 01 и 02 декември 2021 година во Научен Институт за тутун во Прилеп со почеток во 10 часот и тоа по следниот распоред:

Share
Прочитај повеќе

Јавни Огласи: Нацрт – Стратешки план за развој на земјоделските задруги (2022-2028)

Визијата на стратегијата е да се создаде подобра иднина во која земјоделските задруги ќе можат да ги подобрат своите економски резултати и да го засилат своето социјално влијание без да го зголемат својот еколошки отпечаток.

Share
Прочитај повеќе

Ј А В Е Н П О В И К за доделување на техничка поддршка за помош за маркетинг на земјоделски производи и преработени земјоделски производи-трошоци за изработка на елаборати и спецификации за регистрација и заштита на називот на ознака на потекло, географска ознака и ознака за гарантиран традиционален специјалитет

Ј А В Е Н П О В И К за доделување на техничка поддршка за помош за маркетинг на земјоделски производи и преработени земјоделски производи-трошоци за изработка на елаборати и спецификации за регистрација и заштита на називот на ознака на потекло, географска ознака и ознака за гарантиран традиционален специјалитет

Share
Прочитај повеќе