Министерство за економија: Трговскиот дефицит во делот на храната е најголем кај месото и месните производи, млекото и млечните производи и животинските и растителни масла

Од Министерството за економија потсетуваат дека за ублажување на ситуацијата со глобалната прехранбена криза согласно Законот за трговија досега беа преземени мерки на ограничување на цените, мерки за ограничување на трговската и профитната маржа во трговијата на големо и мало и мерки на забрана за извоз на одделни производи.

Share
Прочитај повеќе

Јавен повик за финансиска поддршка преку Фондот за можности на IME, во партнерство со Министерство за економија

Целта на Фондот за можности на Програмата IME е да го зголеми бројот на работни места, приходите и продажбата на приватниот сектор преку решавање на предизвици на пазарниот систем во секторите: одржлив агробизнис, авантуристички/активен туризам и ИКТ. За да се решат неефикасностите на пазарниот систем на траен начин, IME ќе ко-инвестира со локални компании.

Share
Прочитај повеќе

Бектеши и Адеми и Хасани во посета на компании во Куманово: Продолжува поддршката за бизнисот, започнуваме со рамномерна распределба на финансиска помош за компаниите според плански региони

„Над 100 компании од Куманово и кумановскиот регион добиле над 700 илјади евра директна финансиска поддршка од мерките и програмите кои се реализираат преку Министерството за економија и на Владата

Share
Прочитај повеќе

ЈАВЕН ПОВИК за финансиска поддршка на aктивен туризам

Согласно Програмата за развој на туризмот во Република Северна Македонија за 2021 година, Министерството за економија објавува Јавен повик за финансиска поддршка на aктивен туризам.

Share
Прочитај повеќе

Јавен повик за Субвенции за дигитализација на туристичко/угостителскиот сектор

Одобрените средства од 60% Министерството за економија ќе ги исплати со потпишување на Договор со субјектите директно на ИТ компанијата која го имплементира софтверското решение.

Share
Прочитај повеќе

Претставници на АХВ, дел од објаснувачкиот скрининг на ЕУ за заштита на потрошувачите

Претставници од Агенцијата за храна и ветеринарство, на 28.03 и 29.03.2019г. зедоа учество на објаснувачкиот скрининг за 28 Поглавје – Заштита на потрошувачите и јавно здравје. Преставници од Агецијата преку видео конференција во просториите на СЕП учествуваа на состанокот во делот на темите во кои Агенцијата е партнерска институција односно соработува со релевантните надлежни институции како што се Министерството за економија и Министерството за здравство во делот на заштита на потрошувачите и здравствена заштита на населението. Една од темите – ветеринарно медицински препарати е потполно во рамките на Агенцијата за храна и ветеринарство.

Share
Прочитај повеќе