Никола Андов е млад земјоделец, сточар.

Сите одобрени грантови, за мерката „Млад земјодлец“, се врз основа на добри деловни планови кои имаат развојна компонента, го таргетираат домашниот пазар, користат сопствени ресурси и имаат компонента за модерно производство, со примена на добри земјоделски практики и грижа за животната средина.

Share
Прочитај повеќе

Услови, критериуми, бодови, потребни документи, се за аплицирање за мерката МЛАД ЗЕМЈОДЕЛЕЦ за неповратни 10.000 евра

Поддршката за започнување со земјоделска дејност се доделува на млад
земјоделец кој за прв пат започнува да се занимава со земјоделска дејност
преку преземање на постоечко земјоделско стопанство или со воспоставување
на ново земјоделско стопанство.
Барањето за поддршка да е поднесено не подоцна од 18 месеци од
денот на запишување на промената на носителот на земјоделското
стопанство.

Share
Прочитај повеќе

Утре завршува рокот за мерката за финансиска поддршка од 20.000 евра за млади земјоделци

АФПЗРР ги потсетува сите млади до 40 години кои сакаат да поднесат барање за добивање на финансиска поддршка преку мерката 113 „Поддршка за поттикнување на земјоделското производство“ истото може да го сторат најдоцна до утре 10 – ти март, до крај на работниот ден или документите да ги испратат по препорачана пошта.

Share
Прочитај повеќе

Демант од МЗШВ: Секој млад земјоделец што ќе ги исполни условите ќе добие неповратна финансиска поддршка до 20.000 евра

Потребната сума за исплата на сите што ќе ги исполнат условите ќе биде обезбедена. МЗШВ и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги уверува земјоделците, дека секој млад земјоделец од 18 до 40 години, којшто ќе ги исполни пропишаните критериуми во мерката, ќе добие неповратна финансиска поддршка до 20.000 евра.

Share
Прочитај повеќе

Потпишани договорите од вториот повик за млади земјоделци, од следната година поддршката се зголемува на 20.000 евра

Денеска започна потпишувањето на договорите за мерката „Помош за млади земјоделци за започнување на земјоделска дејност“. Финансиската поддршка за оваа мерка е до 10.000 евра во форма на грант.  Вкупно се потпишуваат 102 договори.

Share
Прочитај повеќе

Николовски и Бабовски денеска ќе одржат прес конференција за огласот Млад земјоделец

Во велешкото село Горно Оризаре, денеска ќе се одржи прес-конференција во врска со завршувањето на јавниот повик за финансиска поддршка од неповратни 10.000 евра за млади земјоделци.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Секоја инвестиција во младите е инвестиција во иднината на оваа држава

–  Целта е со самата афирмација да придонесеме кон зголемување на искористеност на самите природни капацитети на природните поенцијали на фондовите кои ни стојат на располагање. За на крај да ги ангажираме и афирмираме младите агробизнисмени младите фармери и тука сме во Влада постојано да ги поддржиме, изјави Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Се објави огласот „Млад Земјоделец“

Мерка 112 – Помош на млади земјоделци за започнување на земјоделска дејност до 600.000,00 денари прифатливи трошоци по поединечен корисник.

Share
Прочитај повеќе

Соња Фузевска од Ресен: Мајка на 3 деца и успешен „Млад земјоделец“

– Главно земјоделците аплицираат за трактор, но мене побитна ми беше приклучната механизација. Сите машини чинеа околу 12.000 евра од кои 10.000 евра ги добив од државата, која посебно сега му поддава рака на младите. Многу сме среќни и задоволни, со многу поголема желба за работа, имаме сигурен почеток и не се грижиме веќе како ќе ја извршуваме секојднената работа по нивите, истакна Соња.

Share
Прочитај повеќе

Александар Ќулумовски: Оваа година имав дупла среќа – и “Ипард” и “Млад Земјоделец”

-Најбитно за нас земјоделците е да имаме сигурен откуп. Другото го можеме сами. Јас како млад земјоделец многу сакам да бидеме дел од ЕУ и Нато. Замислете, кога една Албанија и Бугарија преку ноќ направија подем во земјоделството, колку можеме ние да постигнеме. Јас живеам во близина на градот Корча. Таму има на секој чекор ладилници за јаболката. Во месец март и април ги отвораат, посебно за сортата Црвен Делишес и добиват многу повисока цена. Нас токму тоа ни треба за конечно да ни тргне работата напред, истакна Ќулумовски.

Share
Прочитај повеќе