Петнаесет лица од Кавадарци и Росоман аплицирале за поддршка како млади земјоделци

-Се работи за по две апликации што се однесуваат на лозаровинарство и сточарството, како и 11 барања за поддршка во пчеларството, појасни Николов.

Share
Прочитај повеќе

Голем интерес за огласот Млад Земјоделец во Општините Битола, Могила и Новаци

-Вкупно 181 апликација е направена преку службите на Агенцијата за поттик и развој на земјоделството. Земјоделците најмногу аплицираа за приклучна механизација за после бербени активности, за опрема за преработка на  земјоделски производи, но имаше и такви кои аплицираа за набавка на високо стелни јуници, пчели и опрема за пчеларство, – истакнаа од АПРЗ, дирекција Битола, во разговор за Современо Земјоделство.

Share
Прочитај повеќе

45 лица од Неготино и Демир Капија аплицирале за грант за млади земјоделци

Четириесет и пет лица од Неготино и Демир Капија аплицирале за грант за млади земјоделци, во висина до 600 илјади денари неповратни средства.

Share
Прочитај повеќе

1045 апликации за огласот „Млад Земјоделец“, двојно повеќе од лани

-Оваа година имаме 1045 апликации за мерката „Млад земјоделец“, речиси двојно повеќе од лани. Наша цел е да ги задржиме младите тука и да ги поттикнеме да отворат свој бизнис. Денеска во с.Оризари имав можност да видам како се развиваат новите мали агро бизниси и многу сум среќен дека успешно работат, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Дарко Шамбевски – млад и успешен земјоделец

Дарко Шамбевски од село Радобор, Могила, е млад земјоделец кој со земјоделството се занимава од кога знае за себе.  Тој е член во единственото здружение за земјоделци со седиште во Пелагонискиот регион „Современо Земјоделство“. При нашата посета кај него, тој ни раскажа дека токму оваа работа ја работи со голема љубов заедно со своето семејство и дека оваа гранка носи многу профит, само ако правилно се работи. 

Share
Прочитај повеќе

Велешкиот млад кромид на пазарот во Хрватска

Како што информираат производителите, годинава се извезени пет шлепери од по 12 тона или вкупно 60 тона млад кромид. Тие изјавија дека само делумно се задоволни од извозот иако откупувачот веднаш им исплатил. Цената, според нив, била далеку пониска споредено со лани.

Share
Прочитај повеќе