Прогласена природна непогода во Могила

Општина Могила веќе прогласи природна непогода во шест села погодени од лошото невреме со врнежи од град, што предизвика големи штети кај тутунот, пченицата, пченката и други земјоделски производи. Претседателот на Советот Александар Јанкуловски, изјави дека во четири села од пред две недели е прогласена природна непогода, а на денешната седница на Совет на списокот ќе бидат додадени уште две села или вкупно шест.

Share
Прочитај повеќе

Општина Могила врши увид на штетата врз земјоделските култури по вчерашното невреме

– Општинската комисија е формирана и е на терен. Според информациите штети се предизвикани врз сите земјоделски култури, а најмногу врз тутунот. Но, увид ќе биде извршен насекаде и ќе постапуваме согласно закон и нашите надлежности, соопшти Јасмина Гулевска, градоначалник на општина Могила. 

Share
Прочитај повеќе

Денеска започнува исплатата за тутунот, Николовски во посета на село Ивањевци во општина Могила

По овој повод, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, директорот на Платежната агенција Николче Бабовски и директорот на Државниот инспекторат за земјоделство Јане Станкоски ќе одржат прес-конференција во село Ивањевци, општина Могила, на која ќе соопштат детали околу  исплатата на поддршката.

Share
Прочитај повеќе