Како влијае мрежата против град на јаболкото и крушата?

Во зависност од сортата и географската област на одгледување, треба да се искористи вистинскиот процент на засенчување на плантажата. Во региони каде што нема доволна сончева светлина, за култури за кои е потребно високо зрачење, се препорачуваат транспарентни мрежи; напротив, на сончеви места и во помалку бујни овоштарници, темно обоената мрежа е потребна за да се гарантира подобар фактор на засенчување и да се намалат штетите предизвикани од сончевите зраци

Share
Прочитај повеќе

Можности за примена на странски искуства во здружувањето на малите земјоделски производители

 Добар пример за регионално поникната соработка помеѓу земјоделските стопанства е агроиндустриски кластер  Алмерија од1980 година. Тој настанал  за да се создадат нови можности на неколку илјади семејни  градинарски (земјоделски) стопанства кои одгледуваат зеленчук во полиетиленски оранжерии за да добијат пристап до меѓународниот пазар.

Share
Прочитај повеќе

Протест на француските рибари против користење електрифицирани мрежи

Француските рибари ги блокираа пристаништата Кале и Булоњ во знак на протест поради таканаречениот пулс риболов, кој користи електрифицирани мрежи за да ги зашемети рибите.

Share
Прочитај повеќе