Николовски од Теарце: Го решаваме проблемот за наводнување на 120 земјоделски семејства со околу 300 хектари земјоделско земјиште

Со изградба на нов модерен еколошки и економски систем за наводнување во Тераце, го решаваме проблемот за наводнување на 120 земјоделски семејства со околу 300 хектари земјоделско земјиште.

Share
Прочитај повеќе

Рокот за јавниот повик за субвенционирана набавка на системи за наводнување, што истекува утре, се продолжува за 15 дена

-Оваа одлука ја донесовме во консултација со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски, а поради зголемениот интерес за јавниот повик, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Од високите температури загрозени сите земјоделски култури, наводнувањето спас за производството

Екстремно високите и надпросечни температури што ја зафатија земјава се загрозувачки за сите земјоделски култури. Целосно ја дехидрираа почвата, а недостатокот на вода за наводнување дополнително ја влоши состојбата.

Share
Прочитај повеќе

Топлотниот бран ризик и за земјоделството, агрометеоролозите препорачуваат наводнување

Високите температури кои деновиве надминуваат 40 степени, предизвикаа поизразено губење на почвената влага. Агрометеоролозите препорачуваат наводнување, особено на пролетните окопни и индустриски култури

Share
Прочитај повеќе

Калифорнија – како органските производители ги решија проблемите

Сепак, и покрај прилично лошите природни услови, Калифорнија има повеќе од 1,5 милиони хектари под органско производство со значително зголемување на приносот. Која е нивната тајна?

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Завршена над 75% од изградбата на системот за наводнување на јужната долина на реката Вардар-втора фаза

Досега е завршена над 75% од изградбата на системот, со којшто ќе се овозможи наводнување на нови 2.150 хектари земјоделско земјиште во валандовскиот регион.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Инвестиција од над 24,3 милиони евра за унапредување и конкурентност на земјоделското производство

Преку обезбедување на квалитетна и навремена вода за наводнување на земјоделските површини, овозможуваме одржливо зголемување на земјоделското производство и намалување на трошоците.

Share
Прочитај повеќе

Почнува изградбата на системот за наводнување Славишко Поле

Премиерот Оливер Спасовски, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски и евроамбасадорот Самуел Жбогар денеска ќе присуствуваат на почетокот на градежните активности на системот за наводнување Славишко Поле, Општина Ранковце.

Share
Прочитај повеќе

Стрежево ја започна сезоната за наводнување

Акумулацијата Стрежево во подрачјето на дејствување е подготвена за навремено и квалитетно наводнување на земјоделските површини и се очекува успешна наводнителна сезона, рече првиот човек на претпријатието.

Share
Прочитај повеќе

Наводнувањето е еден од клучните услови за модерно и профитабилно земјоделско производство

-Ставењето во функција на хидросистемот „Дисанско Поле“, е од витално значење за земјоделците од овој лозарски регион, бидејќи наводнувањето е клучно за лозовите насади, за добивање на квалитетено грозје, за производство на нашето вино“, нагласи министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе