Бачовски: Апсорбцијата на средствата од ИПАРД 2 бележи рекордни бројки, а наскорo ќе се објави првиот јавен повик од ИПАРД 3

Апсорбцијата на средствата од ИПАРД 2 бележи рекордни бројки, а наскоро Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ќе го објави првиот јавен повик од ИПАРД 3 програмата

Share
Прочитај повеќе

Во ноември ќе се објави Ипард 2 огласот

На сите земјоделски стопанства и преработувачки капацитети, им се дава подготвителен период за прибирање на потребната документација за изработка на апликации за поднесување на барања за добивање на финансиска поддршка од ИПАРД 2 Програмата.

Share
Прочитај повеќе

Подготвителен период за земјоделците и претпријатијата да се припремат за аплицирање за средства по ИПАРД 2 програмата

Финансиските средства од ИПАРД Програмата 2014-2020 во врска со спроведување на овој Јавен повик од ноември 2018 година се наменети за следните мерки:
– Инвестиции во материјални средства на земјоделските стопанства,
– Инвестиции во материјални средства за преработка на земјоделски и рибни производи

Share
Прочитај повеќе

Наскоро обесштетување од непогодите во 2016 и 2015 година, укината е спорната уредба

– За 2017 година сумата што треба да се исплати е околу четири милиони евра. Според Платежната агенција, делот во Ресенско е целосно исплатен. Останатите штети се исплаќаат, но колку точно од четирите милиони се исплатени во моментов не можам да кажам. За земјоделските површини не е направено ништо во 2016 година. Постапката е заглавена поради фамозната уредба која го кочи целиот процес, рече Димковски.

Share
Прочитај повеќе