Ниви со жито и лозја изгореа во пожари во Кочанско

Во три одделни пожари во Кочанскиот регион изгореа над 30 декари засеани со јачмен, како и неколку декари лозја и ниви со пченка.

Share
Прочитај повеќе

Зголемено присуство на глодари по нивите во Тиквешко, земјоделци се жалат на штети

Зголемено е присуството на глодари по нивите во Тиквешко, земјоделци се жалат на штети во лозјата. Стефан Стојчев од кавадаречкото село Сопот, во изјава за МИА, вели дека забележал оштетувања на лозови прачки и кај житариците.

Share
Прочитај повеќе

Како да се уништат штетните глодари?

Како  што доаѓаат ладните  денови, така доаѓаат и проблемите со  штетници – глодари или глувци, стаорци и.т.н.  Во текот на зимата кога има помалку исхрана во дивината, глодарите се хранат со семето на земјоделските култури посеано на нивите.

Share
Прочитај повеќе

Нови стратегии за поголем број на земјоделски осигуреници

Министерот истакна дека осигурените земјоделци имаат пристап до повеќе субвенционирани програми за разлика од неосигурените, но и дека долгорочно, осигурувањето ќе го растерети буџетот кој сега во најголем дел се троши токму на исплата на штети.

Share
Прочитај повеќе