Ниските утрински температури предизвикаа штети кај овошките во Тиквешко

Ниските утрински температури предизвикаа штети кај овошките во Тиквешко, за МИА потврдија од подрачните единици на Агенцијата за поттикнување на развојот во земјоделството, во Кавадарци и Неготино.

Share
Прочитај повеќе

Дали најавеното заладување ќе предизвика штета кај зимските посеви и овошјата?

„Пченицата насеана во октомври сега е во фаза на никнување. Повеќето такви култури, кои беа насеани пред оптималното време за сеидба, се надпросечно развиени”, објаснува проф. д-р Георг Дрезнер, раководител на Одделот за размножување и генетика на мали житни култури при земјоделскиот институт во Осиек.

Share
Прочитај повеќе

Кајсиите на удар поради ниските температури

Кај останатото коскесто овошје не би требало да има штети. Можно е само проредување на плодот. Но, тоа нема да се одрази врз вкупниот принос, туку ќе резултира со помалку, а поголеми плодови. Јаболчестите видови, пак, покасно цветаат и поради тоа во овој период може да издржат пониски темратури.

Share
Прочитај повеќе

Температури од минус 20 ќе им наштетат на овошките

Доколку ниските температури продолжат, а според метеоролозите се најавува остра зима, повеќе со голомразица, сигурно дека ќе се одрази штетно на овошките. Затоа треба да се врши контрола на самите насади. Доколку се задржат овие температури повеќе од месец дена и истите се движат до минус 20 степен, сигурно ќе се одрази штетно врз овошните насади

Share
Прочитај повеќе

Агро Метео: Следуваат нови врнежи од снег, температурите до -18 степени

Под влијание на влажен и студен бран, и утре и задутре претпладне ќе има нови пообилни врнежи од снег, особено во западните делови. Потоа следува период на стабилно и суво време повторно со ниски утрински температури, а дневните ќе бидат во благо покачување.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Досегашните ниски температури не предизвикуваат штети врз земјоделските култури

Досегашните минимални температури забележани во државата нема да предизвикаат штети врз земјоделските култури. Моменталните ниски температури не се невообичаени за овој период  и многу често  ги имало во овој период од годината.

Share
Прочитај повеќе