Површините под домати преполовени

– Во пластениците се уште има домати, а нема интерес за нив. Откупната цена на квалитетните домати е 15 денари за килограм, а обвинувањата дека оваа градинарска култура се откупува за пет денари за килограм се однесуваат на неквалитетното производство, на кое местото не му е на пазарот, туку во преработувачките капацитети, вели Коце Божиков, земјоделец од село Дабиле.

Share
Прочитај повеќе

Намалената побарувачка ги преполови откупните цени на струмичките домати

– Цените паднаа, но не многу и на некој начин се нормални за овој период. Доматите, кои изминатите денови се откупуваа и до 50 денари за килограм, од денеска се преземаат од трговците од 20 до 25 денари за килограм. Краставиците се откупуваат по цена од 20 до 25 денари, а пиперките 40 денари за килограм, изјави Коце Божиков, земјоделец од село Дабиле.

Share
Прочитај повеќе

Можни нови пролетни мразеви

Изминатите две години, април е погубен за македонското земјоделство. Пролетниот мраз минатата и предминатата година во април предизвика огромни штети на овошните и лозовите насади, како и на посевите.

Share
Прочитај повеќе

Во опасност се процветаните овошки

Ниските температури се сериозна закана за мрзнење на овошките. Земјоделските експерти велат дека ако деновиве температурите паднат под минус 6 степени тоа може да го намали годинашниот род, но ќе влијае и на квалитетот на земјоделските култури.

Share
Прочитај повеќе