Календар за месец ноември – КОЗАРСТВО

Козите потешко се прилагодуваат на преминот од пасишта кон шталски начин на одгледување. Тие го губат апетитот, земаат недоволно храна и ослабуваат.

Share
Прочитај повеќе

Календар за месец ноември – ОВЧАРСТВО

Во вториот период од бременоста, поради зголемените потреби од енергија и протеини, овците мајки треба да се хранат само со висококвалитетна храна.

Share
Прочитај повеќе

Календар за месец ноември -ГОВЕДАРСТВО

Во месец ноември преминуваат кон услови на зимско одгледување. Хигиената во
шталата треба да биде на високо ниво, боксот и постелките треба да се суви и чисти,
воздухот исто така сув и чист, без ладни струи.

Share
Прочитај повеќе

Законот за акцизи одложен за ноември

На крајот на мај, производители на домашна ракија од Тиквешијата на средба со претставници на Царината, како изготвувачи на законот, побараа што е можно подолго да се одложи плаќањето на акцизата за домашно произведена ракија.

Share
Прочитај повеќе

„Пролетта во ноември“ ќе удри по овошките и житариците

„За раноградинарските култури нема штети, уште се берат пиперки и домати. Штети ќе има за житата. Уште нема сеидба и таа ќе се пролонгира, додека да падне дожд. Но, мислам дека и да се сее во првата половина на декември, ќе биде во ред. Климата многу се смени и затоа ова се случува“, додава Велков.

Share
Прочитај повеќе

Пчеларство – календар за месец ноември

Поволните топли денови во ноември овозможуваат пчеларот да се погрижи за пчелните семејства пред настапување на зимата.

Share
Прочитај повеќе

Сточарство – календар за месец ноември

Во месец ноември преминуваат кон услови на зимско одгледување. Хигиената во шталата треба да биде на високо ниво, боксот и постелките треба да се суви и чисти, воздухот исто така сув и чист, без ладни струи.

Share
Прочитај повеќе

Лозарство – земјоделски календар за месец ноември

Во текот на месец ноември се вадат лозичките од вкоренувалиштата, се складираат и се чуваат.

Share
Прочитај повеќе

Високите температури негативно влијаат врз земјоделството

-Во септември и октомври просечно врнат по 80 до 105 литри на метар квадратен, а оваа година во Скопје наврнаа најмногу 16 литри, во Битола 4, а во Штип 1 литар. Отстапувањата се големи. Влага во подлабоките слоеви на почвата има, но не и во површинските, а баш тука е потребна, истакнува агрометеорологот Ангелко Ангелески од УХМР.

Share
Прочитај повеќе

Овоштарство – земјоделски календар за месец ноември

Ако веќе не е завршено со бербата на покасните сорти на јаболката, крушите и дуњите, со садење на нови овошни дрва, со прскање на јаболчестото овошје со уреа, со есенската обработка на почвата и друго, тогаш ова е правото време да се заврши со тоа.

Share
Прочитај повеќе