Аплицирајте за субвенции по обработлива земјоделска површина за одржување на постоечки овошни насади

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги повикува земјоделците навремено да аплицираат за директните плаќања по обработлива земјоделска површина за одржување на постоечки овошни насади.

Share
Прочитај повеќе

Бачовски: Повик за ко-финансирање на инвестиции во подигнати нови лозови и овошни насади и ароматични растенија

Објавен уште еден јавен повик од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој.

Share
Прочитај повеќе

Временските услови оптимални за подготовка на површините за нови овошни насади

Врнежите што ја зафатија земјава, најавените ниски температури и очекувањата на првиот снег идната недела, немаат некое поголемо значење за земјоделските култури. 

Share
Прочитај повеќе

Висина на субвенциите за 2021 година за одржување на постоечки овошни насади со јаболка, круши, сливи, дуњи и мушмули

-Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои имаат минимум 0,2 ха површина со постоечки овошни насади за секој овошен вид посебно и се регистрирани во Единствениот регистар на земјоделски стопанства.

Share
Прочитај повеќе

Минусните температури не влијаеа врз овошните насади во Преспа

Ниските температури, снегот кој неодамна го зафати Преспанскиот регион и надморската височина на која се посадени јаболковите насади во Преспа овозможија доцна вегетација на овошките и минимално оштетување од утринскиот мраз.

Share
Прочитај повеќе

Министрите Спасовски и Димковски во посета на погодени населени места од невремето во Преспа, активирани се сите владини и локални служби за да се санира состојбата

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, заедно со градоначалникот на општина Ресен, Живко Гошаревски, вчера ги посетија населените места во Преспанскиот регион  што беа погодени од невремето. Министрите посочија дека владините и локалните служби работат на расчистување на теренот. 

Share
Прочитај повеќе

Малините – одличен агро бизнис

Станува збор за инвестиција од околу 10.000 евра за еден хектар која всушност е двојно помала затоа што може да се искористи државна субвенција за подигнување нови овошни насади која е 50% од инвестицијата. Toa значи дека реалното вложување чини 5.000 евра. Од првата берба која е година и половина од садењето на малините, ако се одгледува како што треба, ќе има род од околу 20 тони. Тие 20.000 килограми ако се продадат по цена од едно евро, колку што беше ланската цена, изнесува 20.000 евра. Од оваа сума околу 6.000 евра се за берачите, а останатите 14.000 евра се чиста заработка затоа што државата го субвенционира и одржување на самите насади.

Share
Прочитај повеќе