Се бараат овчари во Шкотска за плата од 25 000 евра

Тие ќе бидат задолжени и да го пазат ѕидот кој го раздвојува природното живеалиште на овците од нивите на кои се одгледува храна за цел остров. Бидејќи ѕидот е стар, овчарот ќе биде задолжен и да го поправи.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Николовски оствари средба со одгледувачите на овци

– Со развојни мерки кои ќе ги креираме заеднички со фармерите ќе го зголемиме добиточниот фонд и ќе го направиме сточарството профитабилно. Заедно со АХВ преземаме активности за утврдување на точниот број на овци, што е клучно за правилна распределба на субвенциите, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Овчарите се надеваат на повисока откупна цена пред Велигден

Во моментов трговците нудат од 140 до 145 денари за килограм жива мера, иако нивните пресметки покажуваат дека производствената цена за прва класа јагниња ги чини од 175 до 180 денари за килограм.

Share
Прочитај повеќе

Неповратна помош за плати на овчарите

Помошта е неповратна, а се добива за едно вработено лице на 150 овци, 50 кози или 80 говеда. Максималниот износ е до 300.000 денари по лице за најмногу 20 вработени.

Share
Прочитај повеќе