(Видео) Во тек е бербата на шафранот во Костин Дол – Ратко Захариевски ни открива што сѐ е потребно и колкава е инвестицијата за да се одгледува „црвеното злато“

Ратко Захариевски од селото Костин Дол во близина на Македонска Каменица, веќе три години произведува шафран, најскапиот и најбараниот зачин во светот.

Share
Прочитај повеќе

Влијание на екстремните временски услови и климатските услови врз приносот на пченка

Во екстремни услови на раст и развој на пченката, климатските и временските услови имаат примарно влијание врз приносот.

Share
Прочитај повеќе

Совети за успешно одгледување на лековити и зачински растенија

На прашањето што треба да се направи за подобро искористување на неискористениот потенцијал на овој сегмент од земјоделството, тој рече дека не може да се согласи дека сè треба да започне од државата, но треба да се работи многу напорно за да се достигне одреден слој на производители, секако на помлада возраст, да се има интерес за вклучување во сериозна програма за развој на ова производство.

Share
Прочитај повеќе

Нема здравје без зелка

Кога купувате зелка на пазар, изберете ја таа што има тенки лисја свиткани во тврда глава и без големи вени.

Share
Прочитај повеќе

Подготовка на почвата за садење краставици

Нанесувањето на црна фолија може да резултира со порана берба за 7 до 14 дена, а нанесувањето на прозирна за најмногу 21 ден.

Share
Прочитај повеќе

Како ЛЕД-светлината влијае на мирисот и вкусот на зеленчукот?

Вертикалните градини и областите за одгледување затворен зеленчук стануваат сè попопуларни низ целиот свет. Со цел да се создадат оптимални услови за раст и развој на растенијата, наместо сончева светлина, се користат LED светилки. Сепак, се поставува прашањето дали овој вид вештачко осветлување влијае на мирисот и вкусот на зеленчукот?

Share
Прочитај повеќе

Што треба да знаете за производство и заработка од одгледување на босилек

Пресметката е едноставна – за едно вложено евро, три поврат. Покрај тоа, потребата од лековити билки расте од година во година, така што пласманот е многу полесен и побрз во споредба со другите земјоделски култури.

Share
Прочитај повеќе

Добрите практики во одгледување на телињата може да го зголемат вашето производство

Секој добар одгледувач знае, дека за да имате силно и здраво теле, треба да ги започнете подготовките пред да почнете со одгледување на младите. Стелните крави треба да имаат најмалку 45 дена сув период, со достапна свежа вода и квалитетна сточна храна.

Share
Прочитај повеќе

Ако садите капинки овие работи мора да ги знаете

Одгледувањето на  капини може да биде добро ако на просторот  имаме добра циркулација на воздухот,  помалку  роса и други отежнувачки околности, како и избор на почва со длабок физиолошки профил.

Share
Прочитај повеќе

Занимливости за Рицинусот

Рицинусот  е растение од тропски и суптропски области. Може да се одгледува и во области со умерена континентална клима.

Share
Прочитај повеќе