Прва Комора на органски производители

Во Комората на органски производители за почеток ќе членуваат повеќе од 100 члена од сите региони во државата, а се очекува дека оваа бројка постојано ќе се зголемува.

Share
Прочитај повеќе

Органското земјоделство во историски раст

Во четиринаесет земји, вкупно 10 проценти или повеќе од земјоделското земјиште е органско. Глобалните органски статистики го покажуваат придонесот на органското земјоделство кон целите на одржливиот развој.

Share
Прочитај повеќе

Со измените во Законот за вино се воведуваат нови производи

– Со измените во Законот за вино се воведуваат нови видови на производи како органско или ароматизирано вино и многу други продукти согласно на регулативата на ЕУ.  Ова го соопшти министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, кој во саботата беше на средба со лозарите и преработувачите на грозје во Кавадарци.

Share
Прочитај повеќе

Двојно повисоки субвенции за органско производство

Годинава органските градинари го остваруваат условот за повисока финансиска поддршка за 100, а лозарите и овоштарите дури за 70 проценти.

Share
Прочитај повеќе

Швајцарија сака македонски органски производи

Димитриевска важи за еден од пионерите на органското производство во Македонија. Со средно образование медицинска сестра, а со високо социјален работник, никогаш не ни помислувала дека земјоделството ќе и биде животна определба.

Share
Прочитај повеќе

Утре истекува рокот за поднесување барања за произведени и предадени градинарски и овошни култури во преработувачки капацитети

Поднесувањето на барања за финансиска поддршка за произведени и предадени градинарски и овошни култури во преработувачки капацитети, завршува утре. 

Share
Прочитај повеќе

Во Македонија има многу подрачја каде условите за органско производство се идеални

-Во Македонија има многу подрачја каде условите за органско производство се идеални. Има производители кои ги почитуваат правилата за органско производство, користат семиња, пестициди и ѓубре кои се дозволени во органското производство, ги користат, но не разбрале дека нивниот производ можат да го сертифицираат и да добијат дополнителна вредност за него. Да го продадат на други пазари, а ќе добијат и поголеми субвенции доколку го имаат сертификатот, истакна Колев.

Share
Прочитај повеќе

Органски произведената храна е основата за здрав живот

Треба да знаете само какои дека природата има свои природни заштитни средства кои успешно вршат заштита од болести и штетници како на пример: Kромидот, копривата, лукот, разни остатоци од овошја и други зеленчуци и се прават идеални комбинации за заштита.

Share
Прочитај повеќе

Органските производители со повеќе поволности

За органските производители ќе има и уште една поволност, односно наскоро ќе биде објавен оглас на кој ќе можат да конкурураат за закуп на државно земјоделско земјиште до 3 хектари.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Силно сме посветени на развој на органското производство

-Субвенциите за примарното органско производство од 61 милиони денари оваа година ги зголемивме на 81 милиони денари оваа година. Поддршката во зависност од органската културата е до 100 отсто повисока од субвенциите наменети за конвенционалното производство, изјави Николовски“. – изјави Николовски.

Share
Прочитај повеќе