Висина на субвенциите за 2021 година за одржување на постоечки овошни насади со ореви, бадеми , лешници и питом костен

-Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои имаат минимум 0,2 ха површина со постоечки овошни насади за секој овошен вид посебно и се регистрирани во Единствениот регистар на земјоделски стопанства

Share
Прочитај повеќе

Висина на субвенциите за 2021 година за одржување на постоечки овошни насади со ореви, бадеми , лешници и питом костен

Согласно Уредбата за директни плаќања за 2021 година на корисници, за одржување на постоечки овошни насади со ореви, бадеми, лешници и питом костен објавена во Сл. Весник на РСМ бр.12/2021, детално ви ги претставуваме поблиските критериуми за директни плаќања, кој може да биде корисник на средствaта, максималните износи и начинот на директните плаќања за оваа година.

Share
Прочитај повеќе

Одгледување на ореви

Производството на саден материјал кај оревите се врши на два начини: генеративно (со семе) и вегетативно (со калемење) за производство на сортни садници, а во ретки случаеви со корења.

Share
Прочитај повеќе

Лубеница, шипинка и кафе за помлад изглед

Лубеницата е богата со ликопен, „антиоксидант” кој на лубеницита и доматот им дава црвена боја и и помага на кожата во одбивање на УВ оштетувањето, смета нутриционистот Кери Гласмен.

Share
Прочитај повеќе

Турската агенција Тика донираше 1.000 ореови садници во Пехчево

– Садниците ги подигнаа 20 земјоделци од село Црник, кои претходно се пријавиле на огласот како потенцијални одгледувачи на ореви, а беа доделени над 1.000 садници од сортата Џендлер која е позната по високиот приход и квалитетен плод.

Share
Прочитај повеќе