Лековитите својства на оревите

Научниците истакнуваат дека најдобриот начин е консумирање на сурови ореви, бидејќи печењето ја намалува нивната ефикасност.

Share
Прочитај повеќе

Предности зошто да подигнете насад со орев

Плодот од орев секогаш има свој пазар, лесно може да се продаде и откупот е гарантиран.

Share
Прочитај повеќе

Кога се врши резидба на оревот

Започнува пред започнување на вегетацијата, од средината на месец Март и во текот на месец Април кога ќе поминат опасностите од касни пролетни мразеви како и во текот на вегетацијата т.н зелена резидба.

Share
Прочитај повеќе

Зошто Чендлер и Франкет – по можност органски?

Трошоците за плантажа на ореви на површина од еден хектар се помеѓу 2000-2500 евра. Амортизацијата започнува само по неколку години, бидејќи за берба може да се зборува само по четвртата година по садењето.

Share
Прочитај повеќе

Резидба на орев

Ако на кореновиот врат или на стеблото се појават несакани папки, листовите треба да се остават поради собирање на хранливи материи. Но може да се свиткаат кон површината на земјата како би се намалила бујноста а хранливите материи да се насочат кон папките.

Share
Прочитај повеќе