Бачовски: Оризопроизводителите ќе добијат кофинансирање за набавка на комбајн

Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој обезбедува кофинансирање на трошоците за набавка на комбајн со уред за сечење на сламата, за земјоделците кои имаат засеано минимум еден хектар со ориз.

Share
Прочитај повеќе

Хоџа: Владата и МЗШВ им излегуваат во пресрет на оризопроизводителите, во напорите да се амортизираат последиците од корона кризата

Министерот за земјоделство шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа, за најавениот протест на оризопроизводителите, во интервју за Локално, тврди дека се остварени средби по што е донесен заклучок да се зголеми финансиската поддшка во рамки на подмерката за ориз без сертифициран семенки материјал.

Share
Прочитај повеќе

Mинистерот Хоџа на средба со оризопроизводителите од кочанскиот регион

Најавена е средба со откупувачите непосредно по новогодишните празници, после која ќе се одржи заеднички состанок на сите инволвирани во откупниот процес.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Ние ќе продолжиме да работиме во интерес на оризарите

-Кога се појави проблем со откупот на оризовата арпа, интервенираме веднаш така што се измени програмата за директни плаќања со интервентна мерка за оризарите со што 41,4 милиони денари беа исплатени на сметките на 1.130 оризопроизводители во октомври 2019 година, средства кои беа дополнителни на основната субвенција, истакна Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Оризопроизводителите бараат итна средба со ресорниот министер

Проблемите мора да се елаборираат на маса, во присуство на сите засегнати страни. Бидејќи оризопроизводителите всушност произведуваат не лупен ориз, тие бараат најниската откупна цена да биде 25 денари за нај неквалитетната арпа.

Share
Прочитај повеќе