Николовски: Утре ќе се знаат мерките за оризот, се размислува за интервентно делување

Се размислува за интервентно делување, а веќе се прават и проценки колку од оризот се уште не е откупен по што ќе се изнесе и конкретен предлог за дополнителна поддршка.

Share
Прочитај повеќе

Заев: Со субвенциите што ги нудиме покриена е и најниската откупна цена на оризовата арпа

Оризопроизводителите добиваат субвенции од пет денари по килограм, што значи дека и најниската цена е покриена, а дополнително, како Влада, дадовме и три денари по килограм за оризовата арпа, со конечна цел да може да се надомести производниот трошок и да остане и за оризопроизводителите, истакна вчера премиерот Зоран Заев.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: МЗШВ покажа што значи вистинска грижа за производителите на ориз

Оваа година и цената на оризот бележи пораст, односно од 49 денари за килограм лани, годинава откупната цена на белиот ориз е 58 денари за килограм,  цената на арпата за 2018 изнесуваше 14 денари за килограм, додека пак за 2019 е 25 денари по килограм“- изјави министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Сеидбата на ориз е во завршна фаза, откупната цена оваа година највисока досега

Во Програмата за 2020 година, беа зголемени субвенциите по обработлива површина со задолжително користење на сертифициран семенски материјал од 12 000 денари на 25 000 денари а за оние производители на ориз без задолжителна употреба на сертифициран семенски материјал, субвенциите беа зголемени од 6000 денари на 18 000 денари.

Share
Прочитај повеќе

Димковски во Кочани: Целокупниот систем за наводнување ќе биде ставен во функција за новата сезона за сеидба на ориз

„Како ресорно министерство заедно со општина Кочани веќе ги преземавме сите потребни активности во делот на каналите за наводнување и одводнување, со цел да бидат подготвени за годинешната сезона за сеидба на ориз. Очекуваме за една недела да се објави јавна набавка со која за подржуниците на АД Водостопанство, меѓу кои е и подружницата во Кочани, ќе се направи една голема набавка во вредност од 50 милиони денари, со којашто ќе ги обезбедиме потребите на подружниците за резервни делови, градежни материјали и се друго што им е потребно, со цел целокупниот систем за наводнување да биде ставен во функција, за новата сезона за сеидба на ориз“, изјави министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Заврши откупот на оризот од реколтата 2018, постигната висока откупна цена

Откупната цена на белиот ориз од реколтата 2018-та бележи пораст од 8 до 13 денари по килограм. Конкретно, крупниот бел ориз се откупуваше по цена од 45 до 50 денари за килограм , за разлика од реколтата 2017 –та кога откупната цена беше од 35 до 37 денари.

Share
Прочитај повеќе

Полјоделство – календар на активности за месец април

Рок на сеидба:
Ориз – 20.04 – 20.05
Памук – 20.04 – 05.05
Пченка – 10.04 – 30.04
Кикиритки – 10.04 – 30.04

Share
Прочитај повеќе

Одгледување на ориз

Оризот може да се одгледува и како монокултурата и во плодоред. Со ориз, треба да се разменуваат претходни култури кои можат да растат после оризот, со цел да се подобри плодноста на почвата. Добри претходни култури се луцерка, мешавини од детелина и трева, корени, некои зеленчукови култури и зрнести мешунки.

Share
Прочитај повеќе

Поднесени илјада барања за дополнителната поддршка од пет денари по килограм оризова арпа

Во подрачната единица на Министерството за земјоделство во Кочани веќе е завршен приемот и регистрацијата на потврдите за предадена арпа кај овластени откупувачи во регионот, по што утврдената листа ќе биде предадена кај надлежните служби што понатаму ќе постапуваат за исплата на субвенциите.

Share
Прочитај повеќе

Од денеска до 25- ти декември аплицирање за субвенции за ориз и оризова арпа 

Право на финансисика поддршка имаат земјоделските стопанства кои имаат засеани и ожнеани површини со ориз и оствареното производство на оризова арпа од род 2018 година да го предале на регистрирани откупувачи во период од 1 октомври до 25 декември 2018 година. 
Висината на поддршката изнесува 5 денари по килограм а ќе се исплати за количините кои не надминуваат 5,5 тони по хектар. 

Share
Прочитај повеќе