ДИЗ: Откупната цена на зелката е 20 денари за килограм

Државниот инспекторат за земјоделство секојдневно врши контрола на откупот на рано градинарските производи согласно своите законски надлежности.

Share
Прочитај повеќе

Производителите на вишни „тријат раце“, двојно повисока откупна цена од лани

Бербата на вишни во источниот регион е при крај. Овоштарите велат дека годинашната реколта поради пролетните мразови ќе биде преполовена, но квалитетот е подобар, а има и организиран и гарантиран откуп.  Откупната цена е скоро за двојно повисока од лани, односно, изнесува 35 денари за килограм вишни.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Во полн ек е жетвата на пченицата, годинава се очекува за 4 отсто поголемо производство во споредба со 2017-та година

Агенцијата за стокови резерви минатата недела го објави јавниот оглас за набавка на 7.165 тони меркантилна пченица за обнова на потребите на стоковите резерви, што во овој период ќе влијае позитивно на пазарот на пченица во делот на зголемување на откупната цена.

Share
Прочитај повеќе

Климатските промени не им одат во прилог на македонските цреши

Нестабилното време и пониските температури кои ја погодија нашата држава не одат во корист на македонската цреша. Дел од сортите на ова овошје беа погодени и од подоцните пролетни мразеви со што дел од родот е и уништен. Производителите на цреши велат дека сонцето е како храна за црешите, во моментов за нив тоа е најпотребно, но за жал во последните неколку денови го немаше.

Share
Прочитај повеќе

Завршува откупот на тутун во Струмичко

Еден месец пред официјалното завршување на откупот во Струмичко се откупени скоро 99 проценти од ланското производство односно околу два милиони килограми.

Share
Прочитај повеќе