Прилеп од утре го отвора градскиот пазар поради турканици во маркетите

Според прилепскиот градоначалник, градскиот пазар од утре ќе функционира според заострени мерки, секој работен ден од 8 до 15 часот.

Share
Прочитај повеќе

Раноградинарите од с.Банско, задоволни од брзата реакција на институциите во реализација на нивните барања

Токму, поради брзата реакција на ресорното земјоделство, градинарите од овој крај на државата, во знак на благодарност, испратија ново писмо во кое се заблагодаруваат на гореспоменатите институции за брзата и навремена реакција.

Share
Прочитај повеќе

„Тиквеш“ ќе вложи 2,78 милиони евра во нови инвестиции

Најголемата македонска винарска визба „Тиквеш“ од Кавадарци целата добивка од лани ќе ја вложи во нови инвестиции, ова го одлучија акционерите на компанијата мината недела на акционерското собрание. Станува збор за 2,78 милиони евра кои се нето добивка што компанијата ја оствари од своето работење лани.

Share
Прочитај повеќе

Меѓународниот стандард за безбедност на храната – поголема доверба и конкурентност

Безбедноста на храната добива сѐ поголемо значење и важност во сферата на прехранбената индустрија, не само поради законските обврски и казни за непочитување, туку и поради сериозни финансиски последици кои може да произлезат од намалената побарувачка или дури и целосен бојкот на производот на производителот, ако се утврди дека истиот го загрозува здравјето на потрошувачите.

Share
Прочитај повеќе

ПРАЗ, многу лесен за одгледување и многу баран на пазарот

Покрај тоа што е здрав, празот и лесно се одгледува. Mоже да се одгледува на два начина: со директно сеење на семето на трајна основа и со производство од расад.

Share
Прочитај повеќе

Нема да поскапи цената на свинското пред претстојните празници

Граѓаните може да здивнат, нема да има поскапување на свинското месо на македонскиот пазар за претстојните празници, објави Групацијата на одгледувачи на свињи во Македонија.

Share
Прочитај повеќе

СДСМ до пазарџиите: Бидете спокојни ќе најдеме решение за чесно да заработите денар повеќе

„Земјоделците, пензионерите и сите пазарџии да бидат спокојни, се работи за решение со кое секој ќе може достоинствено и чесно да заработи денар повеќе, но и решение кое истовремено ќе обезбеди начин за сузбивање на сивата економија“, велат од СДСМ.

Share
Прочитај повеќе

Пазарџиите од 1 јануари ќе треба да се снабдуваат со лиценци

-Тие луѓе што работат 20-30 и повеќе години по пазарите до ден денес немаат ниту еден ден стаж, а со овој закон ќе имаат голем бенефит, односно ќе имаат социјална безбедност за утре да можат да имаат пензија, изјави Долек.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Се насочуваме кон промоција на македонските земјоделско-прехранбени производи на шпанскиот пазар

Министерот посочи дека особено за виното, за кое и покрај големата конкуренција на вина со потекло од Шпанија, овој пазар ќе биде отворен затоа што македонските вина се карактеризираат со врвен квлитет, потоа, ајварот, лутеницата, останатите преработки од зеленчук и други традиционални производи. 

Share
Прочитај повеќе

Каква храна купуваме од пазарите?

– Од почетокот на годинава, заклучно со јуни, извршени се 2.792 контроли на пратки од увоз, земени се 243 мостри за лабораториско тестирање кај овошјето и зеленчукот и преработките, при што се тестирани и на резидуи од пестициди – велат од АХВ.
Оттаму додаваат дека во три е евидентирано зголемено присуство на резидуи од пестициди. За нив е изречена мерка забрана за увоз.

Share
Прочитај повеќе