Николовска: Влез во ЕУ за над 200.000 илјади наши земјоделски семејства да добијат милијарди евра ЕУ фондови

Нашите земјоделци имаат 150 милиони евра годишен буџет за субвенции. Хрватските и Словенечките земјоделци до 2027 година ќе имаат на располагање 6 МИЛИЈАРДИ евра поддршка за нивното производство. А се бориме на исти пазари со нивните производи. Колку и да одвојува државата од сопствен буџет нема шанси со ЕУ, затоа што таму 40% од буџетот е за поддршка на агросекторот.

Share
Прочитај повеќе

За првото тромесечје од скенираните сметки, уплатата ќе заврши до 31 декември

Управата за јавни приходи соопшти дека се уште во тек е исплатата на повратот на ДДВ која за првото тримесечје треба да заврши до 31 овој месец.

Share
Прочитај повеќе

Колку пари има во бизнисот со цигари и тутун?

Бизнисот со цигари и тутун и покрај многубројните строги ограничувања и останува економска дејност од која може да се егзистира пристојно.  Најголемата тутунска компанија во седиште во Македонија е „Империјал тобако ТКС Скопје“. Неговиот оперативен профит лани е 10 отсто од приходите од продажба

Share
Прочитај повеќе

Прилеп ќе пренамени пари за 1.000 земјоделци со уништен род од невреме

Откако ќе биде извршена процената на штетата, Советот на Општина Прилеп ќе донесе одлука за обештетување со средства од општинскиот буџет. Ова е прва одлука со која советот на Прилеп им излегува пресрет на граѓаните и им доделува средства за ваква намена, рече Талевски.

Share
Прочитај повеќе

8.6 милијарди денари од Буџетот за земјоделците

„Преку Програмата за рурален развој, инвестираме над 1,8 милијарди денари во создавање производи со висока додадена вредност, модернизирање на агро-секторот и развој на руралните средини. И ова е потврда дека парите ги враќаме кај граѓаните” – рече премиерот Заев.

Share
Прочитај повеќе

До 3000 евра помош за преработувачката индустрија

Парите ги исплаќа министерството за економија во рамки на проектот за подобрување на конкурентноста. Јавниот повек е објавен вчера, а ќе може да се аплицира до крајот на август. Распределбата на парите ќе се врши по принципот прв дојден прв услужен.

Share
Прочитај повеќе

Помошта за младите земјоделци да не биде лимитирана на 10.000 евра

Финансиската помош од државата за отпочнување на сопствен бизнис на младите земјоделци не треба да биде лимитирана на 10 000 евра, сметаат од Асоцијацијата на земјоделци.

Share
Прочитај повеќе