Поставени 11 агрометеоролошки станици во Пелагонискиот регион, за осовременување на земјоделското стопанство

Единаесет агрометеоролошки станици се поставени на отворени земјоделски обработливи површини во Пелагонискиот плански регион со цел подобрување и осовременување на земјоделското стопанство, рече министерот за локална самоуправа, Горан Милевски кој денеска беше во посетата на Ресен.

Share
Прочитај повеќе

Пченицата-стратешка култура во пелагонискиот регион

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство е со став дека и понатаму останува силно фокусирано на окрупнување на површините, на зголемување на производството на домашна пченица, се со цел оваа стратешка култура да се обезбедува од домашно производство со што би се намалиле потребите од увоз на пченица од странство.

Share
Прочитај повеќе

Стрежево ја започна сезоната за наводнување

Акумулацијата Стрежево во подрачјето на дејствување е подготвена за навремено и квалитетно наводнување на земјоделските површини и се очекува успешна наводнителна сезона, рече првиот човек на претпријатието.

Share
Прочитај повеќе

Капитални инвестиции за руралните средини во битолскиот регион

„Преку реализација на овие проекти за кои денес доделивме решенија значитечно ќе се подобри квалитетот на живот на граѓаните и од овој регион и од цела Северна Македонија. Ќе се реконструираат патишта, ќе се прават пристапни патишта до земјоделското земјиште, ќе се уредуваат излетнички места, а ќе се направи и адаптација на пазарот во Битола. Во Општина Битола ќе се инвестираат вкупно 32 176 406 денари“, рече премиерот Зоран Заев.

Share
Прочитај повеќе

Медот ќе биде во намалена количина, лошото време ќе ја зголеми цената на земјоделските производи

Количината на медот е во намалена количина. Тутунот и другите земјдоелски култури ќе доцнат заради врнежите и пониските температури од просекот за овој период од мај. Ваквото време позитивно влијание ќе има само за житните култури.

Share
Прочитај повеќе

Илиевски во посета на откупните пунктови за тутун во с. Добрушево

– 90% од производството на тутун е наменето за извоз на странските пазари и приливот на финансии е доста добар за самите производители поради што беше и причина повторно да се појавиме на откупните пунктови, рече Методија Илиевски.

Share
Прочитај повеќе

Илиевски: Откупот на тутун во Пелагонискиот регион се одвива непречено

-Целта на оваа посета беше на лице место да ја видиме реалната состојба на самите пунктови, како и тоа какво е расположението на производителите за самиот откуп, рече Илиевски.

Share
Прочитај повеќе

Почна откупот на тутунот во битолскиот дел на Пелагонија

Според раководителот на Подрачната единица, Методија Илиевски, откупот се врши на 17 откупни места, а се очекува да бидат преземени 3.364 тони тутун. Склучени се 3.408 договори и издадени се 2.475 евидентни листови.

Share
Прочитај повеќе

Одложен стартот на есенската сеидба во Пелагонија

-Врнежите од дожд кои беа забележани на почетокот на минатата недела, од околу 10 литри на квадратен метар, беа недоволни за да овозможат соодветна обработка на почвата. Заради сушата земјата тешко се обработува и ги зголемува производните трошоци, истакна Зоран Бардакоски, раководител на одделение во АПРЗ-Битола.

Share
Прочитај повеќе

Пелагонија „жедна“ за млад агро-едуциран кадар

Можноста за брзо вработување е голема бидејќи сите наши струки на учениците им нудат вработување веднаш по завршување на средното образование. Со стекнатите знаења, тие ќе може да работат индивидуално бидејќи ќе бидат агро-стручни, ќе може да се вработат во приватни компании кои се занимаваат со земјоделство или во јавен сектор. Можностите кои ги нуди земјоделскиот комбинат „Пелагонија“, бројните ветеринарни амбуланти во овој регион, мали и средни претпријатија во агро бизнисот се големи, вели Кривевски.

Share
Прочитај повеќе