Во општина Карбинци започна изградбата на пречистителна станица за вода за пиење

-Со изградбата ќе се овозможи непречено снабдување со вода за пиење во населените места Карбинци, Козјак, Аргулица, Црвулево, Таринци, Долни Балван, Нов Караорман и Радање, во кои живеат околу 3.000 жители или 75% од вкупниот број на жителите на Општина Карбинци, објасни министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Објавен огласот за градежни работи за изградба на постројка за пречистување на вода за пиење во општина Карбинци

Обезбедувањето на квалитетни услови за живот меѓу кои најважно е обезбедувањето на чиста вода за пиење во секоја општина, е врвен приоритет на Владата на Република Северна Македонија. Со реализацијата на повеќенаменскиот проект за ХС Злетовица, ќе се обезбеди чиста вода за пиење за жителите од овој регион.

Share
Прочитај повеќе

Газираната вода е корисна за организмот

Кај повеќе десетици илјади луѓе опфатени во студијата, што трае неколку десетлетија, дури и кај потомци на првите учесници, научниците ја следеа и густината на коските. Резултатите говорат дека просечната густина била намалена само кај жените кои трипати неделно пијат засладени газирани напитоци, како на пример сокови. Според истражувањето, фосфорната киселина влијае на тоа, а не карбонизираната вода, како што некои тврдат. Слични сознанија објави и Универзитетот во Бостон.

Share
Прочитај повеќе