Во петок во 12 часот во Хотел Романтик – Велес ќе се одржи обука за ОРГАНСКО ЗЕМЈОДЕЛСКО ПРОИЗВОДСТВО како дел од проектот „Договорно производство на органска пиперка“.

Во петок во 12 часот во Хотел Романтик – Велес ќе се одржи обука за ОРГАНСКО ЗЕМЈОДЕЛСКО ПРОИЗВОДСТВО како дел од проектот „Договорно производство на органска пиперка“.

Share
Прочитај повеќе

Заштита на пиперка од болести и штетници во ОРГАНСКО производство

Во производството на пиперка, причинителите на болести и штетните инсекти може да предизвикаат големи економски загуби.

Share
Прочитај повеќе

Високи субвенции од 72 000 денари за хектар органска пиперка и други бенефиции од државата

Конкретно доколку се одлучите да произведувате органска пиперка од сортата куртовска капија тогаш имате 60 000 денари од хектар ( за 100% повисоки субвенции од конвенционалното производство кое изнесува 30 000 денари од ха).

Share
Прочитај повеќе

Голема побарувачка за струмичката пиперка „ајварка“

– „Ајварката“ се работи на големо. Прва класа се откупува за 30, а втората за 20 денари за килограм. Покрај нас ја откупуваат и сите домашни преработувачи. Најмногу интерес за „ајварката“ има од сите поранешни југословенски републики и на повеќе европски пазари, рече Благој Витанов, откупувач од Струмица.

Share
Прочитај повеќе

Одгледување на пиперки во пластеници ( оранжерии )

За одгледување на пиперки во оранжерии, најсоодветни сорти се феферони, бабура.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците задоволни од откупната цена на „ајварката“

Земјоделците се задоволни од откупната цена на пиперката „ајварка“. На пазарот на големо во Струмица се откупува од 25 до 40 денари за килограм, а преработувачките капацитети ја откупуваат исчистена за 23 денари за килограм. На пазарите на мало, пак, цената достигнува и над 50 денари за килограм.

Share
Прочитај повеќе

Почна бербата на пиперката „ајварка“

-Иако календарски сезоната за подготвка на ајвар е идниот месец, сепак има интерес за црвената пиперка. Засега ја откупуваат производствените капацитети, но интерес има и од странство, велат производителите.

Share
Прочитај повеќе