Бесими: Компаниите имаат можност до 15 април да аплицираат за поддршка на платите за февруари и март

Веќе почна да се гласа за законите од четвртиот и од петтиот сет на економски мерки за поддршка на стопанството и граѓаните од пандемијата со коронавирусот, а со амандманско решение на компаниите им се дава можност до 15 април да аплицираат за мерката за поддршка на платите на вработените за февруари и за март, најави денеска министерот за финансии Фатмир Бесими.

Share
Прочитај повеќе

Прекинат штрајкот во ЗК „Пелагонија”

-Денеска се држеа преговори со синдикалниот одбор и договорено е со менаџментот платата да биде исплатена денес, или најдоцна утре – изјави финансискиот директор на ЗК „Пелагонија“, Павле Цветановски, според кој сите активности во производствениот процес во Комбинатот досега се одвиваат нормално, есенската сеидба е во целост завршена, набавени се семенски материјали и комплетно репроматеријали за пролетната сеидба, што дава индиција дека Комбинатот оди во добра насока – рече финансискиот директор на ЗК „Пелагонија“, Павле Цветановски.

Share
Прочитај повеќе

Пораст на платите во секторот земјоделство, шумарство и рибарство

Последните статистички податоци покажуваат пораст на платите во секторот земјоделство, шумарство и рибарство. Платите на вработените во овој сектор, односно на работниците во земјоделските производствени и преработувачки капацитети на годишно ниво се покачени за 12,5% и понатаму ќе продолжат да растат.

– Во јануари 2017 просечната плата во овој сектор изнесувала 16.730 денари, а истиот месец оваа година 18.829 денари. Тоа е покачување за 2.099 денари. Намалените трошоци и поголемите приходи значително го менуваат стандардот и го покачуваат квалитетот на животот на земјоделските работници и на земјоделците – истакна Министерот Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Повисоки плати за Шумската полиција

Со овој колективен договор овластените службени  лица од Шумската полиција  ќе се стекнат со право на работа во смени, ноќна работа и државни празници, додаток за опасна работа, како и отпочнување на постапка за стекнување право на бенефициран стаж.

Share
Прочитај повеќе