Штитест молец кај доматите

Меѓу бројните штетници од доматите кои се одгледуваат во затворен простор, значајно место му припаѓа на штитестиот молец (цветен штитест молец – Trialeurodes vaporariorum и тутунов штитест молец – Bemisia tabaci).

Share
Прочитај повеќе

На кој начин да го спречиме пукањето на плодовите

Пред самата берба многу е важно да се преземат мерки да не се доведе до пукање на плодот кај црешата. Постојат повеќе начини за спречување на пукањето на плодот кај црешата и тоа: соодветен избор на сорти, физичко отстранување на водата од плодот, поставување на заштитни прекривки над стеблата, како и користење на различни хемиски соединенија ( минерални соли, антипеспиранти, навлажнувачи, фитохормони и сл.).

Share
Прочитај повеќе

Голем интерес за собирање споредни шумски плодови во Кривопаланечко

– Собирањето на споредни шумски плодови: боровинки, дренки, шипки, чаеви, печурки, малини и капини на територијата на двете општини е традиција и овој крај е познат по чистата и незагадена природна средина каде се собираат и потоа плодовите се даваат на откуп, изјави Зонко Груевски, директор на ЈП „Македонски шуми“-ПШС „Осогово“, Крива Паланка.

Share
Прочитај повеќе

Опаѓање на плодовите во овошните насади

Во зависност од временскиот период, во текот на вегетацијата доаѓа до поединечно или масовно опаѓање на плодовите од дрвото. Тие временски интервали на опаѓање на плодовите не се еднакви кај сите видови, но за поголем број овошки заеднички се три фази на опаѓање на плодовите.

Share
Прочитај повеќе

Осигурување на посеви и плодови до 31.07.2018 само во „СН“ Осигурителен брокер АД Битола

„СН“ Осигурителен брокер АД Битола им излегува во пресрет на земјоделците затоа на пазарот на осигурување го продолжи рокот за осигурителни полиси и нуди осигурување на посеви и плодови до крај на овој месец, месец Јули.
Со оглед на временските неприлики кои секојдневно го оштетуваат вложениот труд, сеуште постои можност за нивно осигурување, и тоа само во „СН“ Осигурителен брокер АД Битола.

Share
Прочитај повеќе

Најповолно осигурување на земјоделски посеви и плодови со „СН“ осигурителен брокер

Обратете се во канцелариите на СН Осигурителен Брокер во центарот на Битола, на улица „Димитар Илиевски Мурато бр. 5 и ќе ги добиете сите стручни совети и потребни информации за комплетната изработка на осигурителната полиса. Лице за контакт 078/237-529 Александра Петровска.
Членовите на здружението за земјоделци „Современо Земјоделство“ ќе добијат дополнителен попуст од 7-10% со покажување на членската картичка.

Share
Прочитај повеќе