Во февруари поврат на ДДВ за второто тримесечје, ќе се исплатат 3,7 милиони евра

Од Управата за јавни приходи (УЈП) велат дека од октомври до 30 декември скенирани се 28.948.878 фискални сметки, остварен е промет од 14.30.474.854 денари, а вкупениот ДДВ изнесува 1.554.510.671 денари. Повратот од 15 отсто за граѓаните е 233.176.601 денари или 3.791.000 евра.

Share
Прочитај повеќе

Досега исплатени над 76,7 милиони денари за поврат на персонален данок на доход за земјоделците

Исплатата е реализирана кај земјоделците кои пријавиле валидни трансакциски сметки. Земјоделците кои ги исполнуваат условите за поврат на персонален данок од доход,  а не ги ажурирале своите трансакциски сметки, ги повикуваме тоа да го направат во најкус рок во најблиските подрачни единици на Управата за јавни проходи.

Share
Прочитај повеќе

Од утре почнува повратот на персоналниот данок за земјоделците, ќе се исплатат 80 милиони денари на 17.000 земјоделци

„Персоналниот данок ќе им биде вратен на сите оние земјоделци на кои земјоделството им е основна дејност, и коишто оствариле приходи од продажба на земјоделски производи до 1 милион денари. Оваа исплата е за приходите остварени до крајот на 2018 година. Овие пари ги враќаме директно кај земјоделците, што во текот на 2018 година оствариле приходи од продажба на земјоделски производи до 1 милион денари, како дополнителен приход, за да ги реинвестираат и да го зголемат производството“, изјави министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

За првото тромесечје од скенираните сметки, уплатата ќе заврши до 31 декември

Управата за јавни приходи соопшти дека се уште во тек е исплатата на повратот на ДДВ која за првото тримесечје треба да заврши до 31 овој месец.

Share
Прочитај повеќе

До нова година поврат на персоналниот данок во земјоделството

Околу 17.000 земјоделци до 31 декември годинава ќе добијат поврат на персоналниот данок за остварениот приход во 2018 година исклучиво од продажба на примарно производство.

Share
Прочитај повеќе

УЈП: Мој ДДВ ги дава посакуваните резултати

Мерката поврат на средствата стапи во сила на 1 јули годинава. Има за цел да ја намали сивата економија, бидејќи според надлежните, на тој начин сите граѓани ќе бидат инспектори и ќе ги пријавуваат оние кои се обидуваат да го заобиколат Законот.

Share
Прочитај повеќе

Бледите и оштетени бар кодови можат да се скенираат во УЈП

Нешто повеќе од 140.000 граѓани ја симнале апликацијата за поврат на 15% ДДВ, се огласија од Управата за јавни приходи. Заклучно со вчера, скенирани биле скоро 3 милиони фискални сметки. Притоа граѓаните направиле промет од близу 25 милиони евра, од кои повратот на ДДВ изнесува над 412.000 илјади евра. Овие пари на граѓаните ќе им бидат вратени на трансакциските сметки во декември.

Share
Прочитај повеќе

Повратот на ДДВ почнува од први јули

Сумите на поврат ќе бидат лимитирани, за мерката да биде фер и да не се случи богатите кои најмногу трошат, да добијат назад и најмногу пари. Целта е на овој начин да се мотивираат граѓаните да купуваат само од дуќани што издаваат фискални сметки, така тие самите ќе станат даночни инспектори и ќе помогнат да се намали големата даночна евазија, која е раширена насекаде, особено во угостителството и градежнитвото.

Share
Прочитај повеќе

Продолжен рокот за аплицирање за поврат на парите за камати на апликантите кои реализирале ИПАРД инвестиција

Новиот краен рок за поднесување на барањата за поврат на каматната стапка е до 15- ти февруари.

Share
Прочитај повеќе

Бабовски: Поврат на парите за камати на апликантите кои реализирале ИПАРД инвестиција со кредит од домашните банки

Сите правни и физички лица кои по 25- ти декември 2016 – та година, користеле средства од Повикот за ИПАРД програмата, а за реализација на инвестицијата подигнале кредит, ќе може да добијат  финансиска помош во висина од 50 до 75 отсто од каматната стапка на годишно ниво за период од 10 години.

Share
Прочитај повеќе