Доделени 16 решенија за финансиска поддршка за инвестиции во рибарство и аквакултура

Доделени беа 16 решенија за финансиска поддршка чија вкупна вредност е 33 милиони денари.
Корисници на оваа поддршка се регистрираните репроцентри за репродуктивен и порибителен материјал, концесионерите кои вршат стопански риболов како и субјекти регистрирани со дејност аквакултура како одгледувачи или преработувачи на риби.

Share
Прочитај повеќе

Обезбедуваме 3 денари по килограм за остварено, предадено, или складирано производство на пченица

Корисници се земјоделци со засеани и ожнеани површини со пченица, а оствареното производство го имаат прoдадено или складирано кај регистриран откупувач или за потребите на сопствениот преработувачки капацитет во период од 15 јуни до 31 август 2023 година, а се запишани во Регистарот на откупувачи на земјоделски производи. 
Максималната прифатлива количина на пченица е 5.000 килограми по пријавен хектар.

Share
Прочитај повеќе

Историско 22 место во светот по производство на вино

Педесет и девет мали семејни винарии преку првиот повик веќе ја реализираа оваа грант поддршка, а во тек е обработувањето на апликациите од вториот јавен повик за мерката со која обезбедуваме поддршка на малите семејни винарии.

Share
Прочитај повеќе

Владата ги прифати новите мерки за поддршка на пченица, јачмен и ориз

По предлог на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Владата на денешната седница ги усвои предложените мерки за поддршка на производителите на јачмен, пченица и ориз.

Share
Прочитај повеќе

Поддршка од земјоделците во Ресен за новиот предлог модел во субвенционирањето

Земјоделците преку новиот модел за субвенционирање добиваат авансна исплата на 30% од субвенциите. Оваа 2022 година авансната исплата на субвенциите ја започнуваме токму со исплатата кон овоштарите, како пилот проект, а веќе од следната 2023 година авасно ќе се исплаќаат субвенциите кон сите земјоделци. 

Share
Прочитај повеќе

Финаниска поддршка за трошоци за набавка на вештачки ѓубрива

Во периодот од 1.8.2022 година до 31.10.2022 2022 година набавени вештачки ѓубрива, во количина од најмалку 200 кг по хектар за пченица и/или јачмен.
Висината на финансиската поддршка изнесува 3.000 денари по хектар за трошок за набавка на вештачки ѓубрива. Рокот за пријавување е 31 октомври.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Целосна поддршка но и силен мониторинг за подрачните единици на МЗШВ

Министерот Љупчо Николовски, низ многубројните минатонеделни активности, оствари и средба со раководителите на подрачните единици на МЗШВ, со кои разговараа за нивна професионализација и ставање во целосна служба на сите граѓани што сакаат да се занимаваат со земјоделство.

Share
Прочитај повеќе

Николовски, Бачовски и Димковски на средба со оризопроизводителите во Кочани

-Од овде, од Кочани, порачав дека македонскиот ориз, нашето бело злато, ќе продолжиме да го стимулираме преку Програмата за директни плаќања за 2022 година, а силен фокус ќе ставиме и на инвестициите во системите за наводнување, и каналите за одводнување и наводнување, како и пречистителната станица која има можност да ја собира сламата и да ја преработува во органско ѓубре, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

„Владата е тука да помогне и годинава“, одговори Заев на прашањето дали очекува мирен гроздобер

„Владата е тука да поддржи и да помогне и оваа година, сигурно ќе развиеме планови и политики за да помогнеме и да поддржиме сѐ со конечна цел, за вакви тешки моменти коишто предизвикаа рефлексија и навистина погоденост во многу гранки“.

Share
Прочитај повеќе

Јавен повик за финансиска поддршка преку Фондот за предизвици на IME

Доколку микро или мало претпријатие бара субвенционирање преку подмерка 1.2 Финансиска поддршка за женско претприемништво на Министерството за економија како дел од развоен проект со кој се воведува иновација или се врши подобрување на бизнис моделот, може да аплицира за дополнителна поддршка преку инструментот Фонд за предизвици со кофинансирање на 80% од докажаните трошоци, но не повеќе од 150.000,00 денари по апликант

Share
Прочитај повеќе