До модерно и иновативно земјоделство, со правилна политика за управување со земјоделско земјиште

Преку продажбата на државното земјоделско земјиште на физички или правни лица ќе се создадат услови да се зголеми процентот на обработка на земјоделско земјиште. Со стекнувањето на сопственост на земјоделското земјиште ќе се олесни пристапот до кредити и користење на меѓународните фондови за сите оние кои сакаат да инвестираат во земјоделството.

Share
Прочитај повеќе

Макрон ја брани европската аграрна политика: Земјоделството е огледало на општествата

– Аграрна Европа е водечка сила во светот, која ја одржува оваа цивилизација на добра храна, а која денес е загрозена. Од надвор, од внатре, од оние кои би сакале „да се ограничи заедничката европска аграрна политика”, предупреди Макрон.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ и ФАО: Потребно е формирање на Агенција за земјоделско земјиште

-На денешната средба, со претставници од ФАО, разговаравме за планираните реформи во делот на управување со земјоделското земјиште и земјишната политика. Анализите на тимот од ФАО и стручните лица од МЗШВ покажуваат дека е потребно формирање на Агенција за земјоделско земјиште за ефикасно и транспарентно управување со земјоделското земјиште, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе