Граматковски: Стрежево ја спаси Пелагонија од поплави

Акумулацијата Стрежево, која ги зафаќа водите од реките Кишавска, Остречка, Граешка, Злокуќанска, Стара Река, Киндерка, река Шемница и река Драгор, ја спаси Пелагонија од поплави, изјави генералниот директор на ЈП Хидросистем Стрежево, Методија Граматковски.

Share
Прочитај повеќе

Нивото на Треска и натаму расте, поплавени ниви и ливади

Вчерашните врнежи од дожд што го зафатија Кичевско-бродскиот регион, предизвикаа нов пораст на и онака преполнетите речни корита.

Share
Прочитај повеќе

Поплавите во Германија причинија штета од неколку милијарди евра

Досега во Германија загинаа 157 лица во поплавите предизвикани од невремето кое ја зафати земјата, но се стравува дека бројот ќе биде уште поголем.

Share
Прочитај повеќе

Благо намален водостојот на реките

Водостоите на реките во земјава бележат благо намалување во однос на вчера. Исклучок е реката Пчиња на мерното место кај Пелинце, каде нивото е за еден сантиметар повисоко од вчерашното, покажуваат резултатите од последните мерења направани од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците сфаќаат дека со осигурување на земјиштето, можат да се справат со финансиските загуби

Земјоделците, стануваат посвесни дека посевите мораат да ги осигуруваат, наместо да чекаат на државата да им ги плати штетите по евентулани непогоди. Бројот на земјоделски полиси е зголемен за 66 отсто.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците бараат целосна отштета по поплавите во прилепско

„Се прави елаборат и вкупен збир на штетите за да се достави што е можно побрзо во законскиот рок до Советот на Општина Прилеп, да можат што е можно побрзо да бидат обештетени земјоделците“, истакна Жарко Северкоски, претседател на комисијата за елементарни непогоди при Општина Прилеп.

Share
Прочитај повеќе

„Стрежево“ заштитник од поплави во Пелагонија

Досега акумулирани се 87 милиони метри кубни вода, или три четвртини од капацитетот. Анализите велат дека овој и следниот месец дотоците ќе бидат зголемени. Ќе продолжиме со прибирање на водите, но ќе внимаваме и на безбедносниот аспект, велат од менаџерскиот тим.

Share
Прочитај повеќе

Опасност од поплави: Зголемено е нивото на езера и речиси сите реки во земјава

„Од страна на Центарот за управување со кризи известени се сите надлежни институции, вклучително и  единиците на локална самоуправа. Се координираат активностите и континуирано ја следиме состојбата“, вели Надица Вчкова – Центар за управување со кризи

Share
Прочитај повеќе

Честите поплави долгорочно ги уништуваат нивите

Честото поплавување најмногу штети на биолошката разноликост на земјата и во иднина и претстои опасност да биде помалку корисна за одгледување земјоделски култури, објаснува агрономот Петре Петревски од тетовскиот центар на Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделието.

Share
Прочитај повеќе

Пелагонија не е загрозена од поплави

– Поплавени површини има во атарот на село Гнеотино на вливот на 13 канал во вливот на реката Црна, меѓутоа вклучени се три пропелерни пумпи кои што постојано ја исфрлаат водата и карактеристично е тоа што земјиштето таму е пониско, се јавува депресија – изјави Димче Јошевски, раководител на Регионалната дирекција за заштита и спасување.

Share
Прочитај повеќе