Бектеши ќе предложи да се укине субвенцираната струја за компаниите

Министерството за економија ќе предложи да се укине мерката за субвенционираната струја за компаниите.

Share
Прочитај повеќе

Состанок на Подсекторската група на МЗШВ за предлог Програмата за директни плаќања во земјоделството за 2019 година

Дел од новините кои се предложени од МЗШВ се однесуваат на издвојување на оризот од досегашаната категорија на растително производство како посебна култура. На овој начин се зголемува субвенцијата за ориз од сегашните 6.000 денари по хектар за безсеменски ориз на 18.000 денари, а за семенски ориз од 12.000 денари на 30.000 денари по хектар за следната 2019 година.

Share
Прочитај повеќе

Помали акцизи за малите произведувачи на алкохол

Според Предлогот, малите дестилерии ќе плаќаат 50 проценти од полната акциза по литар алкохол, а земјоделците –  мали производители 8,5 проценти од полната акциза по литар алкохол. Кај големите производители на алкохол, акцизата останува иста.

Share
Прочитај повеќе

Нов предлог Закон за производи за заштита на растенија

Законот предвидува подобра контрола врз употребата на заштитните средства и поголемо користење на агротехнички мерки.

Share
Прочитај повеќе