Минусните температури не влијаеа врз овошните насади во Преспа

Ниските температури, снегот кој неодамна го зафати Преспанскиот регион и надморската височина на која се посадени јаболковите насади во Преспа овозможија доцна вегетација на овошките и минимално оштетување од утринскиот мраз.

Share
Прочитај повеќе

Блерим Бесими со признание за „Најуспешен производител на квалитетни јаболка во Преспанскиот регион“

-Ова признание посебно ми значи, затоа што кога толку многу се трудиш и работиш и кога некој ќе те повика да ти каже дека признанието е твое, чувството е неопишливо. Вакви признанија добивал и мојот татко и мојот дедо, и среќен сум што го продолжувам ланецот на успеси, истакна Бесими.

Share
Прочитај повеќе

Готови се проценките по незапамтеното невреме во Преспа: Колкави се штетите?

Во Преспа при невремето кое се случи месецов уништени се плодовите, јаболковите стебла, а дел од нив нема да имаат род и следната година.

Share
Прочитај повеќе

Јаболката ќе се донираат на сиромашните семејства

-Ние како овоштари често пати бараме пари од државниот буџет да се издвојаат за наша помош и таа помош ја добиваме, но, сега сакавме да покажеме дека имаме јаболка и ќе донираме на сиромашни семејства и други организации кои се занимаваат со хуманитарни акции, рече Менде Ивановски, овоштар од Ресен.

Share
Прочитај повеќе

Вчерашното невреме проследено со град ги уништи јаболката во Преспа

Најпогодени од невремето се селата Јанковец, Болно и Избишта. Според земјоделците, градот нанел голема штета на јаболката, чија берба е во полн ек.

Share
Прочитај повеќе

Преспанскиот регион на удар од климатските промени

Промената на климата и температурните разлики се најизразени во Преспанскиот регион. Тоа го покажуваат и временските непогоди, обилни врнежи од дожд и град и екстремно високи или ниски температури што последните години го зафаќаат овој дел од државата. Колку тоа влијае врз земјоделството, односно врз овоштарството покажуваат проценките на стручните комисии, но и на самите производители.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците во Преспа се запознаа со придобивките од здружувањето во задруги

– Поради тоа задругите нудат еден од начините на здружување на земјоделците со цел да бидат помоќни, посилни, поорганизирани и поконкурентни. Земјоделците здружено ќе може да ги решаваат проблемите кои сега се јавуваат околу производство и пласманот. Организирани поефикасно ќе може да го прават тоа, истакна Неданоски.

Share
Прочитај повеќе

Штетите врз преспанските јаболка се од 70 до 80 отсто

Преспанскиот регион е дури шест пати опфатен од невреме од месец мај до денес. Токму затоа Комисијата за проценка на штети е веќе формирана и активна. Според првичните информации поројниот дожд и град во регионот предизвикал најголеми штети во село Јанковец, Ресен, делови од селата Златари и Сопотско.

Share
Прочитај повеќе

Агрометеоролошките станици во Преспа го намалија прскањето на јаболката до 30 отсто

– Со функционирањето на овие станици третирањето се намалува за една третина или 25 до 30 отсто. Со тоа имаме заштеда во пари, време, работа и гориво, како и заштита на животната средина. Но, клучното нешто е овоштарите да ги упатиме кога и со што треба да ги третираат овошните насади. Доколку препаратот што се нанесува не е во соодветно време нема ефект, појасни Пампулевски.

Share
Прочитај повеќе

Преспанските овоштари бараат враќање на градобијните ракети

– На почетокот од годината министерот најави поставување автоматизиран систем за заштита од град по примерот на Украина, но нас ни треба во најбрзо време бидејќи секојдневно се соочуваме со невреме од град. Во моментот од градот е зафатена над 20 отсто од вкупната површина во Преспа, истакна Пампулевски.

Share
Прочитај повеќе