Важноста на азот, фосфор и калиум во одгледувањето сончоглед

Во исхраната на секоја култура, така и кај сончогледот, особено е значаен внесот на макрохранливи материи од азот, фосфор и калиум и помал дел од микрохранливи материи за неговиот раст и развој, како и постигнување на богати приноси.

Share
Прочитај повеќе

Пченицата-стратешка култура во пелагонискиот регион

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство е со став дека и понатаму останува силно фокусирано на окрупнување на површините, на зголемување на производството на домашна пченица, се со цел оваа стратешка култура да се обезбедува од домашно производство со што би се намалиле потребите од увоз на пченица од странство.

Share
Прочитај повеќе

Употреба на биостимулатори

Ако има доволно азот во почвата, на пример, биостимулантите ќе ги стимулираат физиолошките процеси на раст и развој, што ќе резултира во подобро искористување на достапниот азот. Од друга страна, ако нема доволно приносни елементи во почвата, не постои можност биостимулаторот да го зголеми својот принос.

Share
Прочитај повеќе

(ВИДЕО) Сашка Јованова: Животот во село не е лесен, но не би го менувала за во град

-Животот во село не би го сменила за во град, бидејќи овде се живее по опуштено, порелаксирачки. Во селото животот е прилично тежок, започнува сабајле во 4, некогаш и пред 4. Моментално сме двајцата со сопругот, береме по 5 часа до 10 часа сме на тутунот. Имаме околу 1 хектар пипер за ајвар. Имаме овоштарство-сливи стенлија, па и компир за домашни потреби. Ако си добро организиран и ако работиш плански, можат да се постигнат сите работи, истакна Сашка.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците очекуваат од 30 до 40 отсто зголемени приноси со „капка по капка“

Од 30 до 40 отсто зголемени приноси, поголема апсорпција на ѓубрива, пониски трошоци и поконкурентно производство ќе добијат 43 земјоделци кои аплицирале за инвестиции во подземни системи за наводнување „капка по капка“. Со оваа мерка, која е дел од Програмата за рурален развој 2018, предвидени се вкупно 20 милиони денари кои ќе им се враќаат на земјоделците по реализација на инвестицијата. Кофинансирањето ќе изнесува од 50 до 75 отсто.

Share
Прочитај повеќе

Одгледување на ориз

Оризот може да се одгледува и како монокултурата и во плодоред. Со ориз, треба да се разменуваат претходни култури кои можат да растат после оризот, со цел да се подобри плодноста на почвата. Добри претходни култури се луцерка, мешавини од детелина и трева, корени, некои зеленчукови култури и зрнести мешунки.

Share
Прочитај повеќе

Едукативна работилница посветена за есенската сеидба и начините на ѓубрење во организација на здружението за земјоделци „Современо Земјоделство“

-Сите знаеме различни начини на обработка на земјата, но сите главно се задржуваат на старите технологии. Јас препорачувам, сега за подготовка на есенската сеидба да не орате, само да подривате. Тоа е најпотребно и најефикасно, верувајте. Јас работам на тој принцип и тука и на моите земјоделски површини во Бугарија. Исто така, пченката ја одгледуваме без наводнување, истакна Стоименов пред присутните кои со големо внимание го слушаа, воодушевени од неговото широко познавање.

Share
Прочитај повеќе

Како до поголеми приноси кај пченката

Пченката е култура која е силно зависна од наводнувањето. Потребата од вода се зголемува во месеците кога испарувањето го достигнува својот максимум, јуни, јули и август, во периодот кога растението цвета, се опрашува и оплодува, па се до налевање на зрното.

Share
Прочитај повеќе

Производителите очекуваат високи приноси пченица

– Ова е една од подобрите години за житарките, барем до овој момент. Јачменот и пченицата се во одлична фаза, а болести нема. Има предуслови дури и за рекордни приноси, особено ако околу почетокот на мај заврне дожд, 10 до 15 литри по единица површина. Ова се однесува на локалитетите во кои се применуваат агротехнички мерки, каде прихраната е завршена и се спроведени заштитата од болести и хербицирањето, вели Огнен Оровчанец.

Share
Прочитај повеќе