Програма за финансиска поддршка во земјоделството за 2023 година

Средствата за финансиска поддршка во земјоделството за 2023 година во вкупен износ од 6.437.634.000,00 денари, обезбедени согласно Буџетот на Република Северна Македонија за 2023 година ќе се користат според следните мерки:

Share
Прочитај повеќе

Николовски: За прв пат имаме европска програма за финансиска поддршка во земјоделството, се кратат административни процедури, се воведува авансна исплата на субвенции

Министерот Николовски, изјави дека новата Програма е производ на  опсежни анализи на искористеноста на средствата, земајќи го предвид  развојниот ефект на субвенциите и отстранувањето на можноста за нивна злоупотреба.

Share
Прочитај повеќе

ФИТР ќе ја презентира новата Програма за корпоративна иновативност

Фондот за иновации и технолошки развој денеска ќе ја презентира новата Програма за корпоративна иновативност.

Share
Прочитај повеќе

Годишна програма за работа на Фондот за иновации и технолошки развој

Тематски предизвици за зелена економија, социјално претприемништво, дигитализација на јавен сектор, агротехнологија и синџир на снабдување.
Посебен столб за развој на македонскиот стартап екосистем.

Share
Прочитај повеќе

Бабовски : 540 земјоделци ќе добијат нови трактори преку програмата за рурален развој, денеска беа доделени првите пет договори

„Вкупната финансиска поддршка за сите 540 апликации изнесува  206.000.000 денари. Најголем дел од апликантите побараа набaвка на трактори од марката  Тафе, Солис, Махиндра. Заради заштита и намалување на ширењето на „Ковид 19“, сите кои имаат аплицирано за оваа мерка и ги исполнуваат условите, а денеска не се овде договорите заедно со упатство ќе ги добијат на домашна адреса.

Share
Прочитај повеќе

Презентирани новините во Годишната програма за здравствена заштита на животните

Покрај зголемувањето на поддршката за реализирање на  активностите од областа на здравствената заштита, како одговорна институција, како што рече Атанасов, воведени се и новини во областа на здравствената заштита, следејќи ги современите текови во ветеринарната медицина.

Share
Прочитај повеќе

Програмата за капитални субвенции за плански региони на седница на Влада

Предлог – програмата за капитални субвенции за развој на плански региони во областа на земјоделството и руралниот развој за 2020 година и Предлог – програмата за изменување на Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2020 година, ќе бидат дел од повеќето точки на дневниот ред на денешната шеста редовна седница на Владата.

Share
Прочитај повеќе

Со проектите на Локалните акциони групи до подобрување на условите за живот во руралните средини

ЛАГ-овите коишто ги добија овие финансиски средства во зависност од нивната имплементација ќе мора да спроведуваат јавни набавки, што е уште едно надополнување на мерките за одговорно трошење на јавните пари.”- изјави министерот Димковски

Share
Прочитај повеќе

Ќе се проширува Програмата за наводнување на земјава

Владата, вчера на седница го прифати предлогот за проширување на Програмата за наводнување на Северна Македонија.

Share
Прочитај повеќе

Eвропската комисија со одлична оценка за АХВ за напредокот во евроинтеграциите

Европската комисија (EK), како и за 2017 година, и во овој извештај, оценувајќи ги завршените активности на Агенцијата за храна и ветеринарство за 2018 и првата половита на 2019 година, даде одлична оценка за постигнатиот напредок во евро – интеграциските процеси за Поглавјето 12 – Безбедност на храната, ветеринарна и фитосанитарна политика. Со ваквата проценка на Комисијата, Агенцијата за храна и ветеринарство се вброи меѓу петте институции во државава кои добија највисока оцена.

Share
Прочитај повеќе