Откуп и продажба на земјоделски производи во првото тримесечје од 2021 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2021 година, откупот и продажбата на земјоделски производи изнесува 4 668 764 илјади денари и во однос на истиот период од претходната година е зголемен за 9.3 %.

Share
Прочитај повеќе

Биткоинка: Првата крава платена во криптовалута

„Првата крава купена со биткоин, која симболично се нарекува „Биткоинка“, е исплатена во износ од околу 0,03 биткоин, што изнесува приближно 1.350 евра“, наведуваат тие.

Share
Прочитај повеќе

Заев: Секој што ќе купи државна нива или пасиште по ниска цена ќе мора да се занимава со земјоделство или сточарство

Продажбата на државното земјоделско земјиште ќе почне во втората половина на 2021 година, за што ќе биде потребно претходно да се донесат неопходните законски измени, а најмалата површина која ќе може да се купи ќе биде 10 хектари, најави премиерот Зоран Заев на Алсат М.

Share
Прочитај повеќе

Ќе се продава државното земјиште, под услов да се обработува

Премиерот Зоран Заев најави продажба на државното земјиште, но под услов истото да се обработи.

Share
Прочитај повеќе

Лебот во Норвешка се продава за 3 евра

Лебот дефинитивно е најскап во Норвешка (3 евра), Луксембург (2,20), Данска (2 евра), на Исланд (2 евра), во Австрија (1,7 евра).

Share
Прочитај повеќе

Македонските граѓани купиле земјоделско земјиште за 31 милион евра

Според површината, земјоделското земјиште е најтргуваната недвижност во државата, покажува Регистарот на цени и закупнини што го води Агенцијата за катастар на недвижнини.

Share
Прочитај повеќе

Откуп и продажба на земјоделски производи, трето тримесечје од 2019 година

Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај: житата, градинарските растенија, добитокот и млечните производи, а намалување е забележано кај: индустриските растенија, фуражните растенија, овошјето, грозјето, алкохолните пијалаци, живината, јајцата, млекото, кожата и волната и рибата.

Share
Прочитај повеќе

Компанијата „Пекабеско“ лани остварила приходи од 78 милиони евра

„Пекабеско“ е убедливо најголемата домашна компанија на македонскиот пазар за месни производи, преработки и оваа компанија сама има поголем приход од 10 фирми од својата конкуренција.

Share
Прочитај повеќе

Nestle очекува скок на продажбата во 2019-та година

Швајцарската компанија „Nestle“ очекува раст на продажбата со 3% во оваа година, откако успеа да го подобри своето претставување на пазарите во Кина и Северна Америка што помогна да се забрза растот на продажбата во 2018-та година по шест години на одложување, соопштува „Ројтерс“.

Share
Прочитај повеќе

Три земји го држат речиси целиот извоз на пенливи вина од ЕУ

Доминира извозот од три земји-членки на ЕУ – Италија, Франција и Шпанија, кои заедно имаа удел од 91%. Извозот на пенливи вина на Италија минатата година изнесувал 367 милиони литри, или 45% од вкупниот извоз на Унијата. Франција извезе 184 милиони литри, или 23%, а Шпанија – 183 милиони литри, или околу 23%.

Share
Прочитај повеќе