Николовски за МИА: Годинава најмалку 205 милиони евра вкупна поддршка во земјоделството

-За средување на земјишната политика имаме пет милиони евра. Може да значи и формирање нова агенција за земјишна политика, зашто е неопходно системско институционално поврзување на Министертсвото со Агенцијата за катастар, со Платежната агенција, за на телефон, преку апликација, да ги имаме сите податоци и информации, вклучувајќи почвени карти и ортофото снимки, истакна Николовски.

Share
Прочитај повеќе

Проекти за локални патишта во 35 општини

Во Министерство за финансии денеска на градоначалници на 35 општини ќе им бидат доделени проекти за локални патишта.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Поддршката за земјоделците продолжува и во новата 2020 година

Формирањето  на техничката Влада нема да го закочи спроведувањето на мерките коишто се планирани со тековните годишни Програми. Поддршката за земјоделците ќе продолжи и во новата 2020-та година.

Share
Прочитај повеќе

Со проектите на Локалните акциони групи до подобрување на условите за живот во руралните средини

ЛАГ-овите коишто ги добија овие финансиски средства во зависност од нивната имплементација ќе мора да спроведуваат јавни набавки, што е уште едно надополнување на мерките за одговорно трошење на јавните пари.”- изјави министерот Димковски

Share
Прочитај повеќе

ИЗВЕСТУВАЊЕ за достапност на документи и одржување на јавна расправа за документите “Рамка за управување со животна средина и социјални прашања” и “Рамка на политиката за раселување” за Проект за модернизација на земјоделството

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Северна Македонија (РСМ) преку Владата на РСМ аплицираше во Светска Банка за добивање на финансиски средства со цел подобрување на конкурентноста и зајакнување на јавните институции во земјоделскиот сектор. Преку советодавни услуги и формирање на центри за набавки и дистрибуција, проектот има за цел да го зголеми капацитетот за усвојување на технологија и иновации и зголемување на конкурентноста на секторот преку преземање на подобрени производствени практики од страна на земјоделските производители и зголемен пристап до домашните и меѓународните пазари.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Инвестициите во водостопанската инфраструктура се врвен приоритет на МЗШВ

-Во полн ек е изградбата на современиот систем за наводнување на јужната долина на реката Вардар втора фаза, со којшто ќе се овозможи наводнување на 2.050 хектари во валандовскиот регион. Над 80 отсто е реализацијата на хидросистемот Равен-Речица, со кој ќе се наводнуваат нови 6.000 хектари во полошкиот регион. Во тек е проектот финансиран од Европска унија за „Мали, еколошки системи за наводнување“ во износ од 1,8 милиони евра“, потенцираше министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Димковски оствари средба со амбасадорот на Исламска Република Иран, Хоссеин Карими

Денеска, Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски имаше работен состанок со амбасадорот на Исламска Република Иран, Неговата Екселенција, Хоссеин Карими. На состанокот едни од главните теми беа зголемување на трговската размена и намалување на царините меѓу двете земји. 

Share
Прочитај повеќе

Илијев: Од рурален развој досега добивме 53 милиони денари за изградба на нови локални патишта во Кочанско

Од државните фондови коишто го поддржуваат руралниот развој досега добивме 53 милиони денари за изградба на нови локални патишта во Кочанско.

Share
Прочитај повеќе

Пред ЕФСА презентирани проектите кои се реализираат со поддршка на ЕУ

На маргините на состанокот се одржa и колаборативна работилница на која националните фокални точки од секоја земја корисничка на средства од ИПА фондовите презентираа дел од проектите кои биле успешно спроведени со поддршка на алатките за финансирање на Европската унија, но во исто време ги презентира и проектите кои се во фаза на имплементација и идните проекти поврзани со проценката на ризик од областа на безбедност на храната, ветеринарната и фитосанитарната политика, заштитата на животната средина итн.

Share
Прочитај повеќе

ФАО ја зголемува поддршката за македонското земјоделство со четири нови регионални проекти во вредност од 1,5 милиони долари

Денеска МЗШВ и ФАО потпишаа четири нови проекти:
✅ за подобра контрола на штетници на растенија
✅ итно справување со Африканска свинска чума
✅ намалување на загуби и отпад од храна
✅ трајно користење на рибите преку одржлив развој

Share
Прочитај повеќе