5 фактори кои влијаат на производството на овчо млеко

Постојат неколку фактори кои влијаат врз производството на млеко, односно млечноста кај овците. Пред се, многу важна е генетската основа, условите за исхрана и здравственате заштита. Дознајте кои се 5 фактори кои во најголема мера ја одредуваат млечноста кај овците.

Share
Прочитај повеќе

Помор на пчели во Франција, загрозено е производството на мед

Пропаѓањето на колониите пчели поради климатските промени и користењето на инсктициди би можело да значи уште една лоша година за производството на мед во Франција, предупредуваат француските пчелари.

Share
Прочитај повеќе

Суровото млеко ќе се продава во млекомати, а сирењата на нашите баби во маркетите

Наскоро индивидуалните земјоделски производители ќе можат легално да ги продаваат своите производи во маркетите. При тоа, ќе бидат загарантирани барањата за безбедност на храната, но и ќе се заштити традиционалното производство на храна од животинско производство.

Share
Прочитај повеќе

Малините ги заменуваат земјоделските култури во Полошко

Се повеќе луѓето кои се занимаваат со земјоделство и сточарство во Полошкиот регион започнуваат со одгледување малини. Наместо нивите и имотите со луцерка, компири и слично, се засадува малина, која се смета за доходовна култура, а пласманот е претежно за странските земји. Со единствениот откупувачки центар ЛК „Распбери“ лоциран во тетовско Јанчиште сè повеќе земјоделци се договараат да произведуваат малини и да бидат нивни кооперанти.

Share
Прочитај повеќе

Претставници од МЗШВ на средба со производителите и откупувачите на праски

Претставници од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Државниот инспекторат за земјоделство и Државната фитосанитарна лабораторија, во саботата во Росоман имаа работна средба со градоначалникот на општината Бранко Јанев. На средбата присуствуваа и претставници од компаниите извозници на праски и производители на праски, а се разговараше за состојбата со откупот, цената и извозот на праски.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделски форум: „Организирано земјоделство до сигурен пласман“

-Зборував за мерките што во таа насока ги презема МЗШВ, како и идните чекори кои заеднички ќе ги преземеме за поттикнување на договорното производство и развој на овој значаен сектор. Особено ми е драго што земјоделството веќе бележи нагорни трендови и почнува да станува вистински двигател на економијата, истакна министерот Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Компанијата „Пекабеско“ лани остварила приходи од 78 милиони евра

„Пекабеско“ е убедливо најголемата домашна компанија на македонскиот пазар за месни производи, преработки и оваа компанија сама има поголем приход од 10 фирми од својата конкуренција.

Share
Прочитај повеќе

Во ЕУ годишно се произведуваат околу четири милиони тони чоколадо

Годишно во Европската Унија се произведуваат околу четири милиони тони чоколадо вредно 18,3 милијарди евра, а најголеми производители се Германија и Италија.

Share
Прочитај повеќе

Николовска: Сеидбата на сончогледот е во тек, ќе го следиме производството до откуп

-Идејата е да се ангажираат советниците да го следат производството на сончоглед и во соработка со Асоцијацијата да им се помогне на земјоделците да произведат поголем квалитет и принос. На тој начин ќе се достигне приносот од 1.500 килограми од хектар и ќе се исполни условот за субвенциите кои до 20 ха се близу 400 евра од хектар. Исто така на овој начин ќе им се исплати повеќе берзанската цена по која ќе се откупува сончогледот од страна на фабриката „Благој Ѓорев“, рече Николовска.

Share
Прочитај повеќе

Двојно повисоки субвенции за органско производство

Годинава органските градинари го остваруваат условот за повисока финансиска поддршка за 100, а лозарите и овоштарите дури за 70 проценти.

Share
Прочитај повеќе