Во Струмичко се бара килограм повеќе пролетна зелка

По неколкудневната откупна цена од 20 денари за килограм, од вчера пролетната зелка се откупува за 27-28 денари, но трговците велат дека се потешко можат да ги испорачат договорените количини на странските партнери, бидејќи производството на оваа градинарска култура привршува.

Share
Прочитај повеќе

Трговците ветуваат пласман без проблеми на пролетната зелка

-Ако се суди по сегашните цени, кога пролетната зелка се продава за 50 денари за килограм на мало, тогаш треба да очекуваме добра сезона, смета Коце Божиков, производител на пролетна зелка од селото Дабиле.

Share
Прочитај повеќе

Николовска: Состојбата со откупната цена на зелката се следи, се работи и на стратегија за сигурен пласман

“Мора да се воспостави систем во кој ќе се склучуваат и почитуваат договорите, заеднички ќе следиме како ќе се одвива пласманот, која ќе биде цената на странските пазари и по која ќе ја откупуваат домашните трговци” – истакна Николовска.

Share
Прочитај повеќе