На 300 хектари ќе се садат новите пролетни култури во Дебарско

– Од вкупно планираните површини, 180 ќе бидат засеани со житни култури, од кои 165 со пченка, 10 со пролетен јачмен и 5 хектари со овес. Што се однесува до градинарските култури тие ќе се најдат на 40 хектари, главно пипер, домати, кромид и бостан. Останатите 75 хектари ќе бидат засеани со фуражни култури, односно 50 со луцерка и 25 други фуражни култури, изјави Арбен Муладаути, овластен раководител на Подрачната единица на МЗШВ во Дебар.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Наскоро исплата на штетите од пролетните мразови во 2016 и 2017 година

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство успеа да го одблокира процесот за исплата на штетите настанати од пролетните мразови во 2016-та и 2017 година и наскоро треба да почне исплатата на барањата за штета, најави ресорниот министер Љупчо Николовски.

Share
Прочитај повеќе