Агро-Метео: Нов циклон кој носи промена на времето се приближува кон нашата држава

Циклон ќе влијае на времето во нашата држава во текот на следниот период и истиот ќе условува повремени врнежи од дожд и тоа поради јужното воздушно струење, кое ќе услови значително потопло време и забрзано топење на снегот. Врнежи од снег ќе има само на планините со надморска височина од над 1500 метри, особено на запад и на северозапад.

Share
Прочитај повеќе

Навремени информации за времето се од корист за македонските земјоделци

Новите метеоролошки станици ќе помогнат при собирање на важни климатски податоци од секој регион и произведување на ажурирани агрометеоролошки информации од важност за локалните производители и изборот на нивните земјоделски практики.

Share
Прочитај повеќе

Преспанскиот регион на удар од климатските промени

Промената на климата и температурните разлики се најизразени во Преспанскиот регион. Тоа го покажуваат и временските непогоди, обилни врнежи од дожд и град и екстремно високи или ниски температури што последните години го зафаќаат овој дел од државата. Колку тоа влијае врз земјоделството, односно врз овоштарството покажуваат проценките на стручните комисии, но и на самите производители.

Share
Прочитај повеќе

Земјоделците бараат начини да се заштитат од климатските промени

Земјоделците велат има периоди кога само за 24 часа се јавува разлика во температурата и до 20  степени, а сето тоа им прави сериозни проблеми, пред се  во растителното  производството.  Наглите промени во времето веќе почнале да влијаат на квалитетот, а посебно  евидентно било  намалувањето на  приносите.

Share
Прочитај повеќе

Климатските промени ги зголемија трошоците за производство

Ако не преземеме подрастични чекори и на размислуваме во иднина  како да го зачуваме нашето земјоделство се плашам дека веќе ќе нема кој да произведува храна, изјави Васка Мојсовска, претседател на Национална федерација на фармери. 

Share
Прочитај повеќе

Трибина за влијанието на климатските промени врз лозарството

Трендовите во лозарството се диктирани од климатските промени, истакна проф. д-р Климе Белески, директор на Институтот за земјоделство, на синоќешната трибина „Трендови во лозарството” која во Неготино ја организираше Националната федерација на фармери. 

Share
Прочитај повеќе

Климатските промени го уништуваат родот

Прогнозите за влијанието на климатските промени навестуваат намалување на приносите и квалитетот на родот. Најмногу кај овошјето, грозјето и зеленчукот. Последиците веќе се чувствуваат.

Share
Прочитај повеќе

НФФ: Интервентен откуп на пченица само по потреба и не пред први јули

Интервентен откуп на пченицата да има само ако се утврди дека е потребно и да почнува од 1 јули, кога стартува жетвата, а не порано, да се смени старосната граница за млади земјоделци (наместо 35, да биде 40 години), да се обезбеди еднаква поддршка за овчарите во високите и низинските предели, да има субвенции за системот крава – теле, да се облагородат пасиштата со агромелиоративни мерки и рокот за исплата на земјоделски производи од страна на откупувачите да се намали од 90 на 30 дена, бара Националната федерација на фармери (НФФ).

Share
Прочитај повеќе

Рационално наводнување против климатските промени во земјоделството

За македонското земјоделско производство, наводнувањето е клучно. Пченката без наводнување е нерентабилна и дава под два тона на хектар принос, додека со наводнување приносот се зголемува за 400 до 500 проценти.

Share
Прочитај повеќе